Diederik Gommers wil ongevraagd advies: ‘Waarom niet verkiezingen uitstellen?’

Diederik Gommer bij Op1. Bron: Screenshot YouTube/Op1/NPO Diederik Gommers aan tafel bij Op1.

Als het aan Diederik Gommers ligt moeten de aankomende Tweede Kamerverkiezingen met zo’n zes weken worden uitgesteld. Volgens zijn berekeningen zal de derde coronagolf plaatsvinden halverwege maart, exact tijdens de verkiezingen. Hij roept het Outbreak Management Team op om een ongevraagd advies te geven.

Nu de Tweede Kamerverkiezingen in maart steeds dichterbij komen, dringt zich ook de vraag op om de verkiezingen uit te stellen. Een aantal burgemeesters maakten zich in NRC Handelsblad al hardop zorgen over de verkiezingen. Ze zijn bang dat de verkiezingen zullen ontaarden in hogere besmettingscijfers. Ook maken zij zich zorgen over de veiligheid van de vrijwilligers die actief zijn in de stembureaus.

Daarna begon ook het Outbreak Management Team zich met dit vraagstuk te bemoeien. Volgens de experts komt er een derde coronagolf aan en deze zal zijn piek kunnen kennen halverwege maart. Precies de periode dat de kiezers hun stem mogen uitbrengen. “Krijg je dan een piek, dan is dat een heel slecht moment om veel mensen bij elkaar te brengen, zoals bij verkiezingen. Het gaat om de vraag: welk epidemiologisch risico ben je bereid te nemen?”, vroeg OMT-lid Marc Bonten (arts-microbioloog) zich af in NRC Handelsblad.

Nu doet ook OMT-lid Diederik Gommers een flinke duit in het zakje. Mark Rutte heeft vorige week woensdag bij het televisieprogramma Op1 toegegeven geen advies in te zullen winnen bij het OMT, op de vraag of de Tweede Kamerverkiezingen doorgang kunnen vinden. Rutte is van mening dat de politiek alles op alles moet zetten om de verkiezingen op een veilige manier te laten verlopen. Gommers dringt nu aan om het OMT een ongevraagd advies te laten uitbrengen over deze kwestie. Hij vraagt zich hardop af waarom de verkiezingen niet een aantal weken uitgesteld kunnen worden.

“Zoals we nu in de modellen zien, zitten we in maart in een exponentiële fase van de Britse variant. Half maart is een risicoperiode”, zegt Gommers bij het radioprogramma Virusfeiten van NPO Radio 1. “Ik vind het een ongelukkig tijdstip. Wat is erop tegen om het vier tot zes weken uit te stellen?” Gommers maakt zich zorgen over het naleven van de coronamaatregelen. Hij vindt dat de controle daarop beter kan. “Wat we in Nederland niet goed doen, is scherp controleren. Je kunt hele goede maatregelen hebben, maar dan moet je wel controleren. Anderhalve meter moet echt anderhalve meter zijn en dan moeten die spatschermen er ook echt staan.”

Er valt natuurlijk wel wat te zeggen voor deze argumenten, maar kan de heer Gommers de garantie geven dat er over zes weken wel gestemd kan worden? Als we iets van deze crisis hebben geleerd, is het dat garanties niet te geven zijn. We hebben hier tenslotte te maken met een onberekenbaar virus. Zolang het coronavirus in ons land aanwezig is, komt er waarschijnlijk nooit een goed moment om massaal onze stem uit te brengen. Zo blijven we bezig. Het is aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren, zodat de kiezers in alle veiligheid hun stem kunnen uitbrengen. Als dit mogelijk blijkt te zijn, dan zouden de verkiezingen niet uitgesteld moeten worden. Gelukkig zijn de hoge heren uit politiek Den Haag vooralsnog dezelfde mening toegedaan.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook