Discussie over fusie linkse partijen laait op

PvdA-lijsttrekker Ploumen. Bron: Screenshot YouTube/PvdA PvdA-lijsttrekker Ploumen. Bron: Screenshot YouTube/PvdA

Na de erbarmelijke verkiezingsuitslag die de traditionele linkse partijen hebben neergezet, laait wederom de discussie over een eventuele fusering weer op. De gedachte is dat een grote linkse partij meer kiezers aan zich zal weten te binden. GroenLinks staat niet ongewillig tegenover een eventuele fusie met de Partij van de Arbeid. De PvdA is echter huiverig.

Al jaren wordt er binnen de Partij van de Arbeid gediscussieerd over een eventuele fusie met andere linkse partijen. Deze discussie laait op als er door linkse partijen weer eens een slechte verkiezingsuitslag wordt neergezet. Woensdagavond was het weer raak. Hoewel de PvdA op negen zetels blijft staan, hebben andere linkse partijen fors ingeleverd. De SP verloor vijf Kamerzetels. GroenLinks leverde zelfs zes zetels in.

De kiezer heeft de linkse partijen een flinke dreun verkocht. GroenLinks, PvdA en de SP komen tezamen niet boven de 26 Kamerzetels uit. Nog nooit was het mandaat voor deze partijen zo laag. GroenLinks is een van de partijen die niet onwelwillend tegenover een fusie met de PvdA staat. “Ik sluit het niet uit”, zei GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet ruim een week geleden bij Dit is de Dag. “Laten we vooral kijken of het werkt als we elkaar vasthouden als onafhankelijke partijen of dat we in de toekomst zeggen dat het misschien toch nog sterker is als we er één partij van maken.”

De PvdA staat juist terughouden tegenover een fusie met GroenLinks. Vorig jaar liet een meerderheid van de leden weten een fusie niet te zien zitten. Ook de partijtop is huiverig. “Ik ga daar geen ja of nee op zeggen”, zei PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen op de vraag over een eventuele fusering bij NPO Radio 1. “We werken heel goed samen en dat hebben we ook de afgelopen jaren heel goed gedaan. Het zijn onze linkse bondgenoten. Maar we gaan nu eerst op eigen kracht naar een goed verkiezingsresultaat toewerken.”

Dat goede resultaat kwam er niet. In 2017 leed de PvdA een historische verkiezingsnederlaag. De partij zakte van 38 naar 9 Kamerzetels. Woensdagavond werd duidelijk dat Ploumen er niet in geslaagd is om de PvdA naar een broodnodige overwinning te stuwen. Desondanks houden de lijsttrekkers nog een slag om de arm, als het over een eventuele fusie gaat.

Opvallend is dat vooral buiten de partijen een breed draagvlak voor een eventuele fusering te vinden is. Zo is GroenLinks-oprichter Ina Brouwer een warm pleitbezorger van een fusering. “Wat je moet doen is vernieuwen”, zei Brouwer gisteravond bij Nieuwsuur. “Innovatie betekent voor mij een fusie. Als je dit laat voortbestaan, vrees ik dat de versnippering alleen maar groter zal worden. Het is nu of nooit.”

Dat vooral GroenLinks voorstander van een eventuele fusering is, is natuurlijk geen verrassing. De partij van Jesse Klaver heeft daar in het verleden al eens kennis mee gemaakt. Zo fuseerde GroenLinks in 1991 met onder andere de Communistische Partij (CPN). De linkse partijen liggen anno 2021 wederom aan het infuus. Wouter de Winther omschreef het vandaag treffend in de Telegraaf. De fusie van links is een keuze uit armoede.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.