Doei! Avondklok moet worden geschrapt volgens rechtbank

Mark Rutte in debat over verlenging avondklok. Bron: Screenshot www.tweedekamer.nl Mark Rutte in debat over verlenging avondklok.

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag besloten dat de avondklok per direct moet worden geschrapt. Zo was de rechter van mening dat er geen sprake was van ‘bijzondere spoedeisendheid’, een van de criteria waar de omstreden maatregel aan moest voldoen.

Op 23 januari van dit jaar werd de avondklok officieel ingevoerd. Het kabinet van minister-president Mark Rutte achtte deze maatregel noodzakelijk om het coronavirus aan banden te leggen. Van 21.00 uur tot 04.30 uur mag niemand zich meer buiten op straat begeven. Wie dat wel doet, minus een aantal uitzonderingen, riskeert een boete. Vorige week zijn er maar liefst zevenduizend mensen op de bon geslingerd.

De avondklok is een zeer omstreden maatregel. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we in Nederland geen avondklok meer gehad. Deze maatregel stuitte dan ook op veel weerstand in de samenleving. Al snel kwamen grote groepen mensen bij elkaar om te demonstreren tegen de avondklok. Ze waren van mening dat een heftige maatregel als deze, alle perken te buiten zou gaan. Helaas sloegen veel van deze protesten om in grootschalige rellen.

Verschillende steden kregen te maken met een golf van geweld. Relschoppers raakten slaags met de politie en verschillende winkels werden geplunderd en vernield. In Eindhoven is er grote schade toegebracht aan het Centraal Station en werd er op Urk een teststraat van de GGD in brand gestoken.

Protestgroep Viruswaarheid was een van de felle tegenstanders van de avondklok. Zij spanden dan ook een rechtszaak aan tegen de Staat om deze omstreden maatregel van tafel te krijgen. Vandaag heeft de rechtbank in Den Haag daar een uitsprak over gedaan. ‘De avondklok moet per direct worden opgeheven‘, zo luidt het oordeel.

“De maatregel van de avondklok is gebaseerd op een wet die bedoeld is voor spoedeisende gevallen”, zo laat een woordvoerder van de rechtbank weten via Twitter. “Denk bijvoorbeeld aan een dijkdoorbraak. Denk aan gevallen waarin de regering niet eerst met het parlement kan overleggen om een wet op te stellen. Er was echter al gesproken over de avondklok. Dan verhoudt zich dat niet meer tot superspoed.”

Onlangs werd de avondklok nog verlengd tot 2 maart. Dit voornemen moet het demissionaire kabinet echter nog even in de koelkast zetten. De Staat kan deze uitspraak nog wel aanvechten door in hoger beroep te gaan. Tot er een nieuwe uitspraak ligt is de avondklok in ieder geval van de baan.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook