Doodsbedreigingen voor Martijn Koning na Baudet-roast

Martijn Koning. Bron: Screenshot Jinek/RTL Martijn Koning. Bron: Screenshot Jinek/RTL

Nadat Martijn Koning bij Jinek partijleider Thierry Baudet tot de grond affakkelde, is er een hoop commotie ontstaan. Het optreden van de cabaretier werd al snel trending topic op social media. Tijdens De Knorrepodcast liet Koning weten dat zijn tirade hem flink wat doodsbedreigingen heeft opgeleverd.

Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen schoof Thierry Baudet aan bij Jinek. Hij was samen met DENK-lijsttrekker Farid Azarkan uitgenodigd om met hem in discussie te gaan. Tijdens de uitzending werd de FvD-leider bestookt met kritische vragen van Eva Jinek en RTL Nieuws-journalist Floor Bremer. Baudet werd door de twee journalisten geconfronteerd met oude uitspraken van hemzelf.

Nadat Thierry Baudet zich in allerlei bochten had gewrongen, kreeg hij nog een flinke trap na van Martijn Koning. De cabaretier mocht de uitzending afsluiten. Het ludiek bedoelde cabaretstukje ontaardde echter in een roast die z’n weerga niet kende. Koning besloot Baudet af te schilderen als een onvervalste antisemiet. Als klap op de vuurpijl haalde de cabaretier de vriendin en zelfs de toekomstige kinderen van de FvD-voorman erbij.

“Mensen zeggen dat alle antisemieten op u gaan stemmen. Maar dat geloof ik niet. Die trappen heus niet in alle antisemitische berichtjes van u en uw vrienden, en ze weten ook wel dat uw vriendin joods is. Zometeen wordt u vader van Menachem of Sarah Baudet, en dan voel je je als antisemitische kiezer toch behoorlijk in je bruine hemd gezet.”

“Als ik een racist was, zou ik denk ik ook niet op u stemmen. U zegt wel braaf dat Europa wit moet blijven, maar u bent zelf behoorlijk homeopathisch verdund met allerlei Indonesisch dna. Racisten hebben natuurlijk een mankement aan hun hersens, maar met hun ogen is niets mis. Stemmen ze u aan de macht, wordt iedereen met een zwarte kleur eruit gegooid, maar dan krijgen we opeens heel veel Aziaten hier.”

Na deze uitspraak besloot Thierry Baudet de benen te nemen. De uitzending maakte heel wat tongen los. Een storm van kritiek en ophef was het gevolg. Het is dan ook geen verrassing dat Martijn Koning heel wat doodswensen en bedreigingen in zijn mailbox heeft gekregen.

Natuurlijk geen leuke ervaring. Toch geeft Martijn Koning te kennen dat de doodsbedreigingen hem ook iets hebben opgeleverd. “Ik voel nu ook nul zenuwen meer. Ik kan nu gewoon alles aan, want wat moet er nu nog gebeuren? Ik werd door de mangel gehaald en overreden door een bus”, liet de cabaretier weten in  De Knorrepodcast.

Wie uitdeelt moet ook kunnen incasseren. Maar doodsbedreigingen zijn natuurlijk weer een stap te ver. Bedreigingen vallen ook niet onder de zo geliefde vrijheid van meningsuiting. Het is eerder een ondermijning ervan. Wie de vrijheid van meningsuiting lief heeft, blijft weg van geweld en bedreigingen. Dat zijn de echte ridders van het vrije woord.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.