Druk op kabinet neemt toe: ‘Versoepel coronamaatregelen voor jongeren’

Femke Halsema. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Amsterdam Burgemeester Femke Halsema spreekt Amsterdammers toe in deze videoboodschap.

De druk op het demissionaire kabinet om de middelbare scholen weer te openen en de strenge coronamaatregelen voor jongeren te versoepelen neemt toe. Zowel schoolbestuurders als politici vinden het niet langer aanvaardbaar om jongeren op deze wijze te belasten.

Het geduld van de jongeren in de samenleving is op. De rek is definitief uit het elastiek. De roep vanuit scholen en jongeren zelf wordt met de dag groter. Zo hebben verschillende scholen uit Amsterdam en Rotterdam aangegeven dat het zo niet langer verder kan. Deze onderwijsinstellingen schreven een brief aan minister Arie Slob (ChristenUnie).

Volgens schooldirecteur Yolande de Beer beperken de problemen zich niet tot enkel kinderen die thuis in een moeilijke situatie zitten. Ook bij kinderen die een prettige thuissituatie kennen, is de pijp leeg. “Je merkt het eigenlijk aan alle kinderen, dus ook degenen die thuis in een prima situatie zitten”, zegt De Beer in het Algemeen Dagblad. “Ze missen het samenzijn, de sociale omgang. Voor pubers is dat zó essentieel. Het is niet alleen gezelligheid, het is een basisbehoefte om jezelf staande te houden. Ze hebben het nodig voor hun ontwikkeling. Vergeet niet dat je identiteitsontwikkeling grotendeels op school plaatsvindt. Dáár krijg je feedback op je gedrag.”

De roep vanuit de scholengemeenschap is ook om de 1,5 meterregel uit het raam te kieperen. Volgens hen heeft deze maatregel geen enkele zin voor de leerlingen. “Ze houden zich ook niet aan die regel, want ze denken elkaar niet ziek te kunnen maken. Het werkt beter als je die regel alléén tussen scholieren en docenten in stand houdt.”

De aanhoudende coronamaatregelen laten steeds meer sporen na bij jongeren. Volgens een onderzoek van I&O Research hebben momenteel 69% van de jongeren last van eenzaamheid. Burgemeester Femke Halsema (Amsterdam) is dan ook van mening dat de grens is bereikt. “Ik erken de noodzaak van de avondklok en andere maatregelen, maar áls we overwegen meer vrijheden toe te kennen, denk dan het eerst aan jongeren”, zei ze gisteravond bij Nieuwsuur. “We weten dat de jonge generatie op dit moment het meeste lijdt. Wij vinden dat niet langer verantwoord.”

Gelukkig zijn meerdere ministers het met Halsema eens. Het is goed nieuws dat er serieus gekeken wordt naar mogelijkheden om de verstikkende coronamaatregelen voor jongeren te versoepelen. Enkel de heropening van scholen is mijns inziens echter niet genoeg. Wellicht zou het demissionaire kabinet ook naar de sportsector kunnen kijken. Sporten is goed voor de gezondheid én is een prachtig strijdmiddel tegen de eenzaamheid. Sport zou hierin een sleutelrol kunnen vervullen. Zeker de sporten die buiten plaatsvinden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook