Druk op kabinet om terrassen te heropenen neemt toe

Demissionair minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Demissionair minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

De druk op het demissionaire kabinet om de terrassen alsnog te heropenen, lijkt met de dag toe te nemen. Afgelopen weekend riepen de burgemeesters van de vier grote steden het kabinet op om de terrassen niet langer gesloten te houden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb deed er nog een schepje bovenop door mede te delen niet naar het waterkanon te zullen grijpen, als het Kralingse bos weer volstroomt met honderden mensen. Volgens hoogleraar sanctierecht Henny Sackers staan de burgemeesters volledig in hun recht als ze weigeren om de regels van het kabinet op te volgen. 

Het demissionaire kabinet en de burgemeesters van de vier grote steden staan lijnrecht tegenover elkaar omtrent het heropenen van de terrassen. Vorige week werd duidelijk dat Mark Rutte en zijn team voornemens waren om serieuze versoepelingen door te voeren. Winkels en terrassen mochten hun deuren weer openen en er zou afscheid genomen worden van de omstreden avondklok. Deze versoepelingen zouden per 21 april gerealiseerd worden. Dit weekend werd echter duidelijk dat dit feestje niet doorgaat.

Na het Catshuisoverleg bleek namelijk dat de aangekondigde versoepelingen een week vooruit worden geschoven. Of de broodnodige verlichting per 28 april daadwerkelijk zal worden doorgevoerd, blijft echter koffiedik kijken. Het demissionaire kabinet heeft inmiddels besloten om per week te bekijken of er versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. “Iedere dag de vinger aan de pols houden”, zei minister Ferdinand Grapperhaus hierover tegen het Algemeen Dagblad.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben afgelopen weekend echter aan de bel getrokken bij het demissionaire kabinet. In een brief smeekten ze bijna of de Haagse regentenkiek alsnog de terrassen wil heropenen. ‘Anders wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan’, zo is te lezen in de schriftelijke verklaring.

Ahmed Aboutaleb heeft laten weten enorm teleurgesteld te zijn als het kabinet alsnog besluit om de terrassen gesloten te houden. Als de parken in Rotterdam weer volstromen, denkt de burgemeester er niet aan om naar het waterkanon te grijpen. “Er is een grens aan wat je als burgemeester kunt doen. Hoever ben je bereid om te gaan? Als er duizenden mensen hutjemutje in het Kralingse Bos zitten, ben ik niet bereid om een waterkanon in te zetten. Als er heel veel mensen zijn dan is het ook ondoenlijk om een boa of agent op pad te sturen om iedereen op de bon te slingeren”, deelde Aboutaleb mede aan de NOS.

De druk op het demissionaire kabinet om de terrassen te heropenen neemt met de dag toe. Zelfs sommige ziekenhuizen hebben zich inmiddels achter het standpunt van de burgemeesters geschaard. “In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar”, zegt Mark Kramer (lid van de raad van bestuur van het Amsterdam UMC) tegen persbureau ANP. “Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren.”

Er dreigt dus een gigantische patstelling te ontstaan tussen de burgemeesters en het demissionaire kabinet. Henny Sackers, hoogleraar sanctierecht aan de Radboud Universiteit, meldt in het Algemeen Dagblad zelfs dat bijvoorbeeld Ahmed Aboutaleb de regels van het kabinet mag weigeren op te volgen. “Dit is juridisch gezien volstrekt helder: de gemeentewet wijst de burgemeester aan als autoriteit als het gaat om het gezag over de lokale openbare orde. Dat ligt geheel bij de burgemeester.”

De burgemeesters hebben dus een belangrijk juridisch wapen in handen om de regels van het demissionaire kabinet niet te hoeven opvolgen. Het kabinet zou er dan ook goed aan doen om de terrassen te heropenen, om de verwachte drukte op een ordentelijke manier te verspreiden. Daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook