Eerdmans wil streep onder FvD-verleden zetten

Joost Eerdmans aan tafel bij Goedmorgen Nederland. Bron: Screenshot WNL/NPO Joost Eerdmans aan tafel bij Goedmorgen Nederland. Bron: Screenshot WNL/NPO

Na de implosie van Forum voor Democratie liepen de gemoederen hoog op. Er is met ontzettend veel modder naar elkaar gegooid. Nu de verkiezingsuitslag zo goed als bekend is, voelen zowel Thierry Baudet als Joost Eerdmans niet meer de behoefte om elkaar verbaal de tent uit te vechten. De twee kemphanen zijn voornemens om een streep onder hun turbulente relatie te zetten.

Eind vorig jaar barstte de bom bij Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet schudde op z’n grondvesten na een publicatie in het Parool. Uit het artikel bleek dat in verschillende WhatsApp-groepen, die gelieerd waren aan de jongerenafdeling van Forum, de JFVD, regelmatig extreemrechtse berichten werden verstuurd. Sommige partijleden vonden dat er te soft werd opgetreden door het partijbestuur. Annabel Nanninga was een van hen. Ze wilde een volledige sanering van de JFVD. Haar eis vond echter geen gehoor bij het bestuur, waanra ze FvD met dichtslaande deuren verliet.

Na het debacle omtrent de JFVD, vond het inmiddels beruchte etentje in Tiel plaats. De voltallige top tien van de partij, minus Theo Hiddema, kwam daar bijeen om de campagnestrategie voor de Tweede Kamerverkiezingen te bespreken. Het etentje resulteerde bijna in de definitieve ondergang van Forum voor Democratie. Volgens een brief van Nicki Pouw-Verweij, inmiddels JA21, grossierde Baudet die avond in het doen van de meest krankzinnige uitspraken. Zo zou de partijleider onder andere hebben gezegd dat het ‘coronavirus door George Soros de wereld in is geholpen om onze vrijheden af te pakken’.

Daarnaast zou Baudet uitgevallen zijn tegen Joost Eerdmans, omdat laatstgenoemde de muziek zou hebben veranderd. De leider van Forum voor Democratie ontkende al deze aantijgingen. Na het etentje besloten onder meer Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek de partij de rug toe te keren.

Joost Eerdmans en Annabel Nanninga besloten een eigen partij op poten te zetten. Binnen drie maanden zijn ze erin geslaagd om met drie zetels de Tweede Kamer te bestormen. Ook Thierry Baudet heeft een goed verkiezingsresultaat neergezet. Hij slaagde erin om zijn partij te verviervoudigen. Forum voor Democratie is momenteel goed voor acht Kamerzetels. Gistermiddag gaf Baudet aan samen te willen werken met alle partijen. Ook JA21, die hij steevast de ‘Judas Alliantie’ noemde.

“Wat moet ik erover zeggen? Deze partij vertegenwoordigt een bepaald soort kiezer. Dat zijn andere kiezers die op FvD hebben gestemd, denk ik. In een democratie is dat ook goed. Ik vind het jammer dat het op deze manier is gegaan. Er zijn natuurlijk hele lelijke dingen gebeurd. Maar wat mij betreft trekken we een streep, laten we het verleden achter ons en gaan we gewoon normaal met elkaar aan het werk”, zei Baudet tegen de verzamelde pers.

Thierry Baudet probeert met deze handreiking weer toenadering te zoeken met de ‘afvalligen’ van zijn eigen partij. Gistermiddag kwam hij zijn voormalige strijdmakker Joost Eerdmans weer tegen. Alle lijstrekkers werden door Kamervoorzitter Khadija Arib uitgenodigd om met elkaar te discussiëren over de aanstelling van een verkenner. Volgens Eerdmans was er geen sprake van ongemak. “Tegen Thierry heb ik hoi gezegd. Een zegje en een knikje, want we zaten in dezelfde zaal”, zei Eerdmans vanochtend bij Goedemorgen Nederland.

Ook de JA21-lijsttrekker wil een streep onder het verleden zetten. Eerdmans neemt het Baudet echter nog steeds kwalijk dat hij zijn eigen partij heeft laten ontploffen. “Ik blijf vinden dat hij de boel uit zijn handen heeft laten vallen. Maar uiteindelijk moet je er een streep onder zetten. Dit is gewoon gebeurd. Hij heeft zijn partij, wij hebben onze partij.”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook