Eerste Kamer keurt grondwetswijziging Artikel 1 goed

Vera Bergkamp. Bron: Screenshot YouTube/D66 Vera Bergkamp.

De Eerste Kamer heeft een grondwetswijziging over Artikel 1 goedgekeurd. De wijziging om ook homo’s en gehandicapten expliciet in dit grondwetsartikel op te nemen, is met een ruime meerderheid door de Eerste Kamer gekomen. COC Nederland spreekt over ‘een grote overwinning’.

‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan’, zo luidt Artikel 1 van onze Grondwet. D66 is echter al sinds 2007 voornemens om dit grondwetsartikel uit te breiden.

In dat jaar kwam D66 namelijk met het voorstel om dit grondwetsartikel te wijzigen. De partij is van mening dat ook homo’s en gehandicapten expliciet in deze wet genoemd moeten worden. Het plan wist toen echter geen meerderheid te behalen.

Daar is sinds gister verandering in gekomen. De Eerste Kamer heeft namelijk besloten om deze grondwetswijziging goed te keuren. Het plan treedt echter pas in werking na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen als dit voorstel wederom wordt goedgekeurd. Daar is dan een tweederde meerderheid voor nodig. Voor D66, PvdA en GroenLinks, de initiatiefnemers van deze grondwetswijziging, is de eerste horde nu definitief genomen.

COC Nederland spreekt zelfs over ‘een grote overwinning voor LHBTI’s’. “Een mooi en emotioneel moment voor LHBTI’s in Nederland”, zo laat Astrid Oosenbrug weten op hun website. “We zijn er nog niet, maar met de brede steun in de Eerste Kamer zien we de toekomst van dit voorstel met vertrouwen tegemoet. Het is bovendien een prachtig cadeau voor de vijfenzeventigste verjaardag van het COC, de oudste nog bestaande LHBTI-organisatie ter wereld.”

En niet alleen het COC is gelukkig met dit resultaat. Ook initiatiefnemers Vera Bergkamp (D66), Nevin Özütok  (GroenLinks) en Kirsten van den Hul (PvdA) zijn blij. “Erg blij dat onze wet @d66@groenlinks@PvdA is aangenomen in eerste lezing in de Eerste Kamer om #handicap en #seksuele gerichtheid als non-discriminatiegronden toe te voegen aan artikel 1 van de #Grondwet. Top samenwerking! @NevinOzutok@kirstenvdhul. Op naar de 2e lezing samen!”, zo liet Bergkamp weten op Twitter.

Partijen als PVV, SGP en de Fractie-van Pareren stemden tegen deze grondwetswijziging.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook