Europese Unie wil sancties aan Wit-Rusland opleggen

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de ‘staatskaping’ van Wit-Rusland ‘onacceptabel’. Het communistische land heeft een vliegtuig van RyanAir gedwongen te landen, om vervolgens de kritische journalist Roman Pratasevitsj te arresteren. Net als Rutte is de gehele Europese Unie van mening dat er ingegrepen moet worden. De EU heeft maandag besloten diverse sancties aan Wit-Rusland op te leggen.

Wit-Rusland heeft de woede van de Europese Unie (EU) en demissionair minister-president Mark Rutte over zichzelf afgeroepen. Afgelopen zondag heeft dat land namelijk een passagiersvliegtuig van RyanAir gedwongen om te landen. Na de gedwongen landing arresteerden de Wit-Russische autoriteiten Roman Pratasevitsj, een kritische en activistische journalist.

Na zijn aanhouding zou Roman Pratasevitsj zijn overgebracht naar een gevangenis. Volgens Tadeusz Giczan, hoofdredacteur van Telegramkanaal Nexta, waarvan Protasevitsj medeoprichter is, klopte echter niets van dat verhaal. Volgens hem was de 26-jarige blogger overgebracht naar het ziekenhuis, omdat hij hartproblemen zou hebben.

Maandag werd er een videoboodschap gepubliceerd, waarop Roman Pratasevitsj tekst en uitleg geeft. In de video verklaarde de journalist geen gezondheidsproblemen te hebben en bekende hij achter verschillende demonstraties en protestacties te zitten, die in Wit-Rusland hebben plaatsgevonden. Volgens de NOS bestaat de kans dat deze verklaring onder druk en door middel van geweld is afgedwongen.

 

Mark Rutte

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft in ieder geval geen goed woord over voor de actie van Wit-Rusland. “Het is onacceptabel dat Belarus een passagiersvliegtuig van een EU maatschappij, vol met voornamelijk EU burgers op weg van de ene Europese hoofdstad naar de andere dwingt te landen om een passagier te arresteren”, zei Rutte op Twitter.

Dit schandalige incident en de video die Protasevitsj onder dwang lijkt te hebben gemaakt, zijn beschamende aanvallen op zowel politieke dissidenten als de persvrijheid

 

Daarnaast eiste de Nederlandse premier dat Roman Pratasevitsj onmiddellijk vrijgelaten dient te worden. “Belarus moet Roman Protasevich onmiddellijk vrijlaten. Samen met andere lidstaten zal Nederland sancties voorstellen. We moeten deze opleggen aan verantwoordelijken voor de kaping van het Ryanair vliegtuig. De EU moet met een krachtig en helder signaal komen.”

 

KLM

KLM heeft als reactie op de huidige situatie inmiddels besloten niet meer over Wit-Rusland te vliegen. Dat besluit had echter nog wat voeten in de aarde. In eerste instantie liet het Nederlandse paradepaardje namelijk weten gewoon door te vliegen. “Er is intensief overleg gevoerd met de Nederlandse autoriteiten. Het Ministerie van I&W, de NCTV, maar ook Buitenlandse Zaken, alsmede leden van de Expertgroep Overvliegen in het kader van conflictzones zijn geraadpleegd. Hieruit bleek dat de Nederlandse overheid eensgezind concludeerde dat er geen veiligheidsrisico’s zijn”, verklaarde de luchtvaartmaatschappij.

Minister-president Mark Rutte riep KLM echter op om vooral niet meer over Wit-Rusland te vliegen. De vliegtuigmaatschappij besloot uiteindelijk ‘gehoor te geven’ aan deze oproep. “Inmiddels heeft KLM kennis genomen van de oproep van Rutte om het overvliegen over Wit-Rusland tot nader orde op te schorten. KLM zal hieraan gehoor geven”, zo tikt de Telegraaf op.

 

Sancties

Maandag vond er een EU-top plaats. Alle Europese leiders kwamen bij elkaar om het een en ander te bespreken. De agenda van deze bijeenkomst werd natuurlijk ondersteboven gegooid om deze kwestie tegen het licht te houden. Volgens Mark Rutte waren de EU-leiders het zelden zo snel met elkaar eens. “Op deze schaal heb ik het nog niet eerder meegemaakt. Iedereen was er echt helemaal klaar mee.”

De Europese Unie heeft besloten om diverse sancties aan Wit-Rusland op te leggen, waaronder een aantal economische. Volgens de Telegraaf moeten deze sancties de grote staatsbedrijven treffen waarmee in Wit-Rusland geld wordt verdiend. „Het regime daar heeft natuurlijk zijn vingers in die staatsbedrijven zitten. Dat raakt aan de persoonlijke bankrekeningen van de top daar.”

 

Biden

De situatie is zelfs zo uit de hand gelopen dat ook de Amerikaanse president Joe Biden zich heeft uitgelaten over deze kwestie. “Dit schandalige incident en de video die Protasevitsj onder dwang lijkt te hebben gemaakt, zijn beschamende aanvallen op zowel politieke dissidenten als de persvrijheid.”

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post en volg ons op Twitter en Facebook.