Europese Unie wil vaccinatiepaspoort

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte

De Europese Unie is hard aan het werk om het zogeheten vaccinatiepaspoort in het leven te roepen. Er ligt dan ook al een wetsvoorstel klaar die nog moet worden ingediend, waar eerst de EU-lidstaten en het Europees Parlement nog goedkeuring aan moeten geven.

Na het geblunder omtrent het AstraZeneca-vaccin, laat de Europese Unie eindelijk weer eens wat van zich horen. En niet in positief opzicht. Zo is de De Europese Commissie bezig met de ontwikkeling van een vaccinatiepaspoort. Dat liet voorzitter Ursula von der Leyen vandaag weten op Twitter.

Mensen die zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus krijgen hier een bewijs van. Met dit bewijs in de hand krijgen ze meer vrijheden terug. Zij mogen bijvoorbeeld wel op het vliegtuig stappen om op vakantie te gaan. Volgens het Algemeen Dagblad zijn vooral de zuidelijke EU-landen een voorstander van zo’n vaccinatiebewijs. Zij hopen namelijk hierdoor weer meer toeristen te kunnen verwelkomen.

Veel politici hebben toch moeite met zo’n vaccinatiebewijs. Zij vinden het niet gerechtvaardigd dat mensen die zich hebben gevaccineerd alvast meer vrijheden terug krijgen, terwijl anderen misschien nog steeds wachten op hun eerste prik. Ook in Nederland zijn felle tegenstanders voor het idee te vinden. PVV-leider Geert Wilders is een van hen.

“Ik ben geen voorstander van vrijheid onder voorwaarden of vrijheid wel voor de één of niet voor de ander”, zei Wilders gisteravond tijdens het RTL Verkiezingsdebat. “Vaccineren, hoe belangrijk dat ook mag zijn, moet altijd vrijwillig en dus zonder dwang of drang. Ik ben faliekant tegen een vaccinatiebewijs waarbij mensen voordeeltjes krijgen of eerder naar buiten mogen.”

Eerder maakte ook jurist en filosoof Raisa Blommestijn gehakt van het plan om een vaccinatiebewijs in het leven te roepen. Volgens haar creëert zo’n vaccinatiepaspoort tweederangsburgers. “Ik ben vooral bang dat mensen die zich niet laten vaccineren uiteindelijk gedegradeerd worden tot tweederangsburgers”, zei ze bij radioprogramma Dit is de Dag. “Zo zal een groep mensen steeds meer uitgesloten worden van bepaalde diensten en daardoor van de rest van de samenleving.”

En hier heeft Blommestijn een heel gevoelig punt te pakken. Er zijn namelijk groepen mensen die zich om allerlei uiteenlopende redenen niet willen laten vaccineren. Daar kunnen goed onderbouwde beweegredenen achterzitten. Met het vaccinatiebewijs worden al deze redenen in een klap terzijde geschoven, wellicht nog onbedoeld ook. Diegenen die hierover de definitieve knoop moeten doorhakken zouden er goed aan doen om het punt van Raisa Blommestijn nog eens tegen het licht te houden en mee te nemen in hun besluitvorming.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook