Ex-politici ontvingen zak met geld dankzij oude wachtgeldregeling

Screenshot Eerste Kamer. Bron: YouTube/Eerste Kamer Eerste Kamer.

Verschillende oud-politici kregen tussen 2010 en 2020 tonnen aan wachtgeld op hun rekening gestort. Zo ontving ‘Kamerlid 60’ ruim acht ton voor zijn politieke inspanningen. Deze Kamerleden maakten nog gebruik van de oude regels omtrent wachtgeld, waardoor ze op een flinke smak geld konden rekenen.

Dat politici redelijk veel geld krijgen voor hun werkzaamheden is natuurlijk allang geen geheim meer. ‘Sinds 1 januari 2021 krijgt een Kamerlid ruim achtduizend euro bruto per maand’, zo valt er te lezen op www.parlement.com. Een flinke zak met geld. Maar deze ‘schadeloosstelling’ valt in het niet bij het geld wat sommige oud-politici krijgen nadat ze van het politieke toneel verdwenen.

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat verschillende oud-politici tonnen aan wachtgeld incasseerden. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakte een overzicht. Hoewel de namen van de desbetreffende Kamerleden ontbreken, geeft dit overzicht wel een aardig inkijkje van de bakken met geld die ze mochten ontvangen. Zo kreeg ‘Kamerlid 60′ een bedrag van 812.539 euro op z’n rekening gestort over een periode van tien jaar (2010-2020).

Verschillende Kamerleden ontvingen in deze tien jaar stuk voor stuk tonnen aan geld. In totaal zou het hier gaan om meer dan 35 miljoen euro aan wachtgeld voor deze oud-Kamerleden. Al deze personen konden nog gebruik maken van de oude wachtgeldregeling. Gelukkig is deze regeling een aantal keer aangepast en kan deze nu het best vergeleken worden met een ‘gewone WW’, volgens RTL Nieuws.

Hoe je het ook wendt of keert, het gaat hier om schandalig veel geld. Dit nieuws zal het imago van de politiek als ‘ordinaire graaiers’ dan ook geen goed doen. Geen wonder dat zoveel mensen een politieke carrière ambiëren. Wie loopt er nou niet warm voor ruim acht ton aan wachtgeld?! Hopelijk zullen zich in de toekomst nog politici aandienen die er niet gaan zitten vanwege het geld, maar vanwege hun idealen.

Dat de namen van deze ex-politici niet in het overzicht staan is natuurlijk wel te begrijpen gezien de privacy. Maar wie zijn deze Kamerleden? Is het voor dit geld überhaupt nog relevant wat je als politicus hebt bereikt en voor de maatschappij hebt betekend? Of maakt dat niet uit en krijg je die acht ton gewoon omdat je een tijdje op het pluche hebt gezeten? Voor dit geld mag je best wel iets unieks hebben bereikt voordat je die tonnen op je bankrekening gestort krijgt.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook