Farmers Defence Force gaat aangifte doen tegen Sigrid Kaag: “Lasterlijke smaad kan je duur komen te staan als pleger”

Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag

De groepering Farmers Defence Force wil aangifte doen tegen de politiek en de media. Ze zijn van mening dat er lasterlijke uitspraken zijn gedaan door politici en dat ze niet correct zijn afgeschilderd in de pers. Onder andere D66-lijsttrekker Sigrid Kaag kan een aangifte verwachten.

Het botert nog altijd niet tussen de boeren en het kabinet. Al jaren liggen beide partijen met elkaar in de clinch vanwege de stikstofproblematiek. Volgens het kabinet kampt Nederland met een stikstofprobleem en moet de reductie van Co2 drastisch naar beneden worden gebracht.

Halvering van de veestapel

Vanuit politiek Den Haag hebben meerdere voorstellen de revue al gepasseerd. Zo kwam D66 in 2019 met het voorstel om de veestapel te halveren. Volgens de partij zou de uitstoot van stikstof stevig verminderen, op het moment dat er vijftig miljoen minder kippen en zes miljoen minder varkens zouden worden gehouden.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is dan ook van mening dat de veestapel drastisch naar beneden moet worden gebracht. “Van de Nederlandse stikstofuitstoot is 70% afkomstig van de landbouw, waarvan een groot gedeelte uit de intensieve veehouderij. Dat is enorm. Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1%. De verhouding is compleet zoek.”

Ook Carola Schouten, minister van Landbouw, heeft het erg bont gemaakt bij de boeren. Zij kwam met een omstreden veevoermaatregel op de proppen, die ervoor moest zorgen dat de uitstoot van stikstof zou verminderen. Ook deze maatregel kon niet op goedkeuring rekenen van Farmers Dedence Force. Deze maatregel is inmiddels van tafel geveegd, aangezien deze te weinig stikstofreductie zou opleveren.

Protesten

Verschillende boeren voelen zich door alle maatregelen de kop van jut. Voordat het coronavirus uitbrak waren ze dan ook kind aan huis op het Malieveld in Den Haag om te protesteren. Ook op andere plekken kwamen boeren bij elkaar. Ze namen allemaal grote trekkers mee.

Na de uitbraak van het coronavirus, en de bijbehorende maatregelen, is het al een tijdje rustig geweest rondom Farmers Defence Force. Maar sinds afgelopen woensdag lijken ze weer terug van weggeweest te zijn. Ze hebben namelijk besloten om aangifte te doen van smaad en laster tegenover een aantal journalisten en politici. Een daarvan is D66-lijsttrekker Sigrid Kaag.

Smaad

In een uitzending van Nieuwsuur sprak Sigrid Kaag namelijk over de avondklokrellen, maar ook over groeperingen zoals Farmers Defence Force. “Als je terugkijkt naar een paar maanden geleden: Farmers Defence Force, die hekken omrijden, journalisten bedreigen, maar uiteindelijk wel ontvangen worden door het kabinet. Dat vind ik ondenkbaar”, zei ze daarover.

Farmers Defence Force vindt dat ze onjuist worden afgeschilderd door de politiek en in de media. “Lasterlijke smaad kan je duur komen te staan als pleger”, schrijft de groepering op hun website. “Het is precies dát waar FDF sinds haar oprichting al veel te vaak mee te maken heeft gehad: valse aantijgingen van media en politici. Daarom zijn een aantal van bovengenoemde mensen inmiddels aangeschreven door een jurist in opdracht van FDF: ze mogen het bewijs leveren van hun beweringen. Vervolgens kunnen ze een aangifte van FDF tegemoet zien.”

Sigrid Kaag is dus niet de enige politica waar FDF aangifte tegen wil doen. Onder meer minister Carola Schouten (Landbouw) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staan op de lijst. Ook een aantal journalisten zoals Tim Jan Meeus (NRC), Vasco van der Boon en Bas Knoop (FD) kunnen volgens FDF een aangifte verwachten. Voor Farmers Defence Force moet het maar eens afgelopen zijn.

“Aan al die schrijvers en Kamerleden zeggen we het volgende: Misschien staat onze manier van communiceren jullie niet aan: Boeie! Wij hebben daarmee nog geen wet overtreden. Jullie daden schenden onze rechten wél, en onze goede naam. FDF vecht voor de rechten van boeren, omdat de rechten van boeren en hun gezinnen worden geschonden. Dat doen we zoals wij dat willen, met onze woorden en binnen de wet. Probeer dat ook eens!”