Femke Halsema geen voorstander van nieuwe kraakwet

Burgemeester Femke Halsema. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Amsterdam Burgemeester Femke Halsema. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Amsterdam

GroenLinks-burgemeester Femke Halsema is op z’n zachtst gezegd geen voorstander van de nieuwe kraakwet. Deze initiatiefwet moet ervoor zorgen dat krakers sneller kunnen worden berecht. Volgens de Amsterdamse burgemeester zou de nieuwe kraakwet contraproductief werken. In een brief aan de Eerste Kamer onderbouwt Halsema haar mening. Vandaag stemt de Senaat over de nieuwe wet.

De landelijke politiek is het zat en wil dat er strenger wordt opgetreden tegen krakers. Vorig jaar diende Madeleine van Toorenburg (CDA) en Daniel Koerhuis (VVD) een initiatiefwet in om dit te bewerkstelligen. Krakers worden momenteel nog berecht via een kort geding. Hierdoor kunnen krakers in een gekraakt pand blijven zitten, totdat ze daadwerkelijk berecht worden. Dit kan tot wel acht weken duren. De nieuwe kraakwet moet regelen dat krakers voortaan strafrechtelijk beoordeeld kunnen worden. Op deze manier kunnen krakers binnen drie dagen berecht worden. In december vorig jaar werd deze wet al door de Tweede Kamer heen geloodst. Vandaag is de Eerste Kamer aan zet.

Het grootste krakerswalhalla is natuurlijk Amsterdam. De hoofdstad geldt als een speeltuin voor krakers. Toch zet burgemeester Femke Halsema vooral haar hakken in het zand. Zij is geen voorstander van de nieuwe kraakwet. Ze wordt hierin gesteund door de politie en het Amsterdamse OM. De GroenLinks-burgemeester schreef zelfs een brief aan de Eerste Kamer, met de oproep om vooral tegen deze initiatiefwet te stemmen.

“Het wetsvoorstel leidt tot een forse stijging van de werkdruk voor de politie, het OM en de rechtbank. Nu worden alleen dossiers gemaakt als er een kort geding is ingesteld. Straks moet dat voor alle zaken. Dat betekent een toename van 231 procent”, schrijft Halsema in de brief. “Effectieve, lokale handhaving van het kraakverbod is geenszins gediend met dit wetsvoorstel en wij verzoeken u dit te betrekken bij uw eindoordeel.”

Wat is dat toch met GroenLinks en de zo geliefde struisvogelpolitiek? GroenLinks lijkt liever de kop in het zand te steken, dan dat ze problemen aanpakken en oplossen. Volgens mij is niemand daarmee gediend. Femke Halsema ziet vooral beren op de weg. Het op voorhand afschieten van een concreet plan zonder dat je weet hoe deze in de praktijk zal uitpakken, is mijns inziens niet wat een bewindspersoon zou moeten doen. Je hebt tenslotte geen recht van spreken, als je het niet hebt geprobeerd. Wellicht dat de burgemeester van Amsterdam daar eens over kan nadenken.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.