Forse kritiek op Kamervoorzitter Arib: ‘Achterbaks en manipulatief’

Kamervoorzitter Khadija Arib. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal Kamervoorzitter Khadija Arib. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal

Verschillende (oud)-politici van meerdere partijen hebben stevige kritiek geuit op Kamervoorzitter Khadija Arib. Dat deden ze allemaal anoniem bij RTL Nieuws. Sommige van hen betitelde het gedrag van Arib zelfs als ‘achterbaks’ en ‘manipulatief’.

Verschillende politieke partijen maken zich op voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen halverwege maart. Dan stelt Nederland een nieuwe Tweede Kamer samen en wordt er besloten welke partijen mogen plaatsnemen in een nieuw kabinet. De partijen zijn echter niet de enigen die herkozen moeten worden.

Zo wordt er na de verkiezingen ook een nieuwe Kamervoorzitter gekozen. Khadija Arib (PvdA) vervult deze functie al vijf jaar. Zij hoopt opnieuw verkozen te worden als voorzitter, maar meerdere politieke partijen willen daar niets van weten.

Op RTL Nieuws plaatsen verschillende (oud)-politici en andere betrokkenen een aantal flinke aantijgingen richting Kamervoorzitter Arib. Dat deden ze echter allemaal, stuk voor stuk, anoniem.

Zo zou Arib zich stelselmatig hebben bemoeid met de tijdelijke verhuizing van het Binnenhof. Zij zou zich als Kamervoorzitter hevig hebben verzet tegen de verhuizing. Verschillende betrokkenen betitelden haar gedrag zelfs als ‘leugenachtig’ en ‘manipulatief’.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

Daarnaast zou Khadija Arib stelselmatig een wit voetje proberen te halen bij de PVV, zo luidt de algehele kritiek. Volgens ingewijden heeft Arib de steun van de PVV nodig om opnieuw gekozen te worden als Kamervoorzitter. Dit zou volgens de anonieme bronnen de reden zijn waarom Arib de partij van Geert Wilders stelselmatig voortrekt. “De PVV mag alles. Ze plant al debatten voor hen in voordat ze zijn aangevraagd”, zegt een Kamerlid tegenover RTL Nieuws. “Ze wil herkozen worden en dus steunt ze PVV-voorstellen omdat ze die partij daarvoor nodig heeft”, zegt een andere anonieme bron.

Volgens de publicatie is er ontzettend veel weerstand tegen een nieuwe benoeming van Khadija Arib. Haar tegenstanders zien een nieuwe periode met haar als Kamervoorzitter dan ook niet zitten. “Wij hebben haar afgeschreven, maar ze kan natuurlijk best herkozen worden. Dat hangt af van andere kandidaten, of daar iemand tussen zit die steun kan krijgen”, zegt een lid van een coalitiefractie.

Khadija Arib heeft inmiddels gereageerd op de publicatie bij RTL Nieuws. Volgens haar staat dit artikel vol met feitelijke onjuistheden. “Daarnaast is het onmogelijk om op dit artikel te reageren, omdat het onwaarheden bevat en wemelt van feitelijke, inhoudelijke en procedurele onjuistheden. De onderbouwing blijft steken bij anonieme quotes.”

En hier heeft Khadija Arib natuurlijk wel een punt. Zeker over het gebruik van anonieme bronnen. Als deze politici zo flink zijn om dit soort aantijgingen richting de Kamervoorzitter te plaatsen, moeten ze ook zo flink zijn om dat in het openbaar te doen. Niet in de anonimiteit. Deze zogenaamde politici beginnen steeds meer op internettrollen te lijken, op deze manier.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook