Forum voor Democratie dondert verder in elkaar

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Forum voor Democratie is drie zetels armer. Op Hemelvaartsdag besloten Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders de partij van Thierry Baudet te verlaten. Het drietal kon zich niet langer vinden in vergelijkingen tussen het huidige coronabeleid en de Tweede Wereldoorlog. De drie heren weten nog niet of ze een eigen partij oprichten, maar nemen voor alle zekerheid hun Kamerzetel mee. 

Thierry Baudet is er wederom niet in geslaagd om alle kikkers in de kruiwagen te houden. Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders hebben namelijk besloten uit de Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie te stappen. Het drietal kon zich niet meer vinden in de vergelijkingen die FvD maakt tussen het coronabeleid van het demissionaire kabinet en de Tweede Wereldoorlog.

 

WOII-vergelijkingen

Zo creëerde Thierry Baudet begin deze maand de nodige ophef rondom Bevrijdingsdag. Forum voor Democratie publiceerde toen een merkwaardige Bevrijdingsdag-poster op sociale media. Dit affiche suggereerde dat de vrijheid die Nederland kent sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, vanaf 2020 is afgeschaft. “Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid. 1945-2020”, zo was er van de poster af te lezen. Bij het jaartal 2020 stond een overlijdenskruisje.

De omstreden poster wekte een golf van verontwaardiging op. Zowel binnen politiek Den Haag als in de samenleving. Verschillende politici staken hun mening over het affiche niet onder stoelen of banken. Ook een aantal FvD’ers zetten openlijk hun vraagtekens bij de poster, waaronder Wybren van Haga. “Ik vind het om meerdere redenen onverstandig om dat te doen”, deelde hij vorige week mede tijdens het debat over de testsamenleving.

Verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog doen mij altijd pijn en ik vind ze onnodig

 

Zelfs Theo Hiddema, FvD’er van het eerste uur en voormalig running mate van Thierry Baudet, vond de Bevrijdingsdag-poster onsmakelijk. “Ik begrijp dat je de vrijheidsbeperkende maatregelen in breder verband wil zien, maar jat dan niet het logo van de 4 – 5 mei- beweging”, zei Hiddema destijds bij radiozender BNR. “En breng zodoende niet het leed van de Joden in relatie met de ongemakken van corona.”

Partijleider Thierry Baudet legde alle kritiek echter naast zich neer. Hij noemde alle ophef hierover zelfs hypocriet. “Al decennia politiseren onze tegenstanders de Oorlog om massale immigratie, Europese machtsfantasieën en moderne kunst te pushen. Nu zeggen wij: zullen we op 5 mei ook even stilstaan bij de vrijheden die we in 2020/2021 zijn kwijtgeraakt? Dat zou niet mogen? Wat een hypocrisie”, foeterde hij op Twitter.

De omstreden Bevrijdingsdag-poster was echter niet de enige vergelijking met de Tweede Wereldoorlog die Forum voor Democratie voor haar rekening nam. Eind april vloog FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen ook al uit de bocht, door tijdens het debat over de quarantaineplicht een ‘impliciete vergelijking‘ met de zwartste bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis te maken. “Zo ver hoeven we niet in de geschiedenis terug om het gevoel van een bepaalde bevolkingsgroep terug te halen van ‘je hoeft toch niet op een bankje in het park te zitten.'”

 

Scheuring

Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders lijken echter schoon genoeg te hebben van dit soort vergelijkingen. Op Hemelvaartsdag maakte het trio via een persbericht bekend de partij van Thierry Baudet te verlaten. “In de afgelopen tijd is er binnen de fractie van FvD een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt”, verklaarde Van Haga.

Volgens het persbericht neemt het drietal ‘in goede harmonie’ afscheid van Forum voor Democratie. Toch hebben deze heren besloten hun Kamerzetel mee te nemen. “Het oorspronkelijke verkiezingsprogramma van FvD blijft leidend bij het Kamerwerk en het belang van alle Nederlanders staat nog steeds op de eerste plaats.”

Tegenover de Telegraaf motiveert Wybren van Haga zijn beslissing. “Het gaat me om de politisering van de Tweede Wereldoorlog. Ik vind dat dit het exclusieve eigendom is van mensen die hebben geleden in de oorlog. Blijf daar nou van af. Verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog doen mij altijd pijn en ik vind ze onnodig.”

 

Generatieconflict

In een reactie heeft Forum voor Democratie laten weten de scheuring te betreuren. “Juist in deze tijd, waarin Forum voor Democratie de enige echte oppositiepartij in de Tweede Kamer is en de enige brede stem tegen het huidige verwoestende kabinetsbeleid, zou het gezamenlijk optrekken onder één naam, wat ons betreft, altijd een betere keuze zijn geweest, in het belang van het land, onze leden en onze kiezers.”

Wij blijven bij Forum, maar steunen wel de lijn van Van Haga dat dit soort vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog niet kunnen

 

Ook bij de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie sloeg het nieuws in als een bom. Fractievoorzitter Paul Frentrop zegt tegenover de NOS de afsplitsing te betreuren, maar de gemaakte beslissing wel te begrijpen. “Wij blijven bij Forum, maar steunen wel de lijn van Van Haga dat dit soort vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog niet kunnen. Wij zijn ook alledrie boven de 50. Dus het is een soort generatieconflict.”

Senator Theo Hiddema blijft ondanks alle perikelen strijdbaar. “Weer een splitsing en alweer niet uit onvrede met het FVD-programma. Dit betekent wel dat onze politieke opstelling door steeds meer partijen zal worden ondersteund; dat zal onze keuzes van extra glans voorzien! (Een mens moet z’n zegeningen tellen)”

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post en volg ons op Twitter en Facebook.