‘Fotoblunder’ kosten verkenners Ollongren en Jorritsma de kop

Verkenner Kajsa Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal Verkenner Kajsa Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal

Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma vertrekken definitief als verkenners. De twee politici kunnen niet meer functioneren, na de fotoblunder van minister Ollongren. Zo werd er vanochtend een foto genomen van de aantekeningen over de kabinetsformatie, die verkenner Ollongren op dat moment bij zich droeg. Deze aantekeningen hadden niet mogen uitlekken. Kamervoorzitter Arib heeft inmiddels Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) aangewezen als nieuwe verkenners.

Er heeft zich vandaag een knotsgek tafereel afgespeeld op het Binnenhof. Vanochtend werd bekend dat demissionair minister en verkenner Kajsa Ollongren positief is getest op het coronavirus. Na het horen van dit nieuws, verliet de demissionaire minister halsoverkop het Binnenhof.

Toen Ollongren zich naar de auto snelde, schoot een ANP-fotograaf een foto van de demissionaire minister. Op de foto waren aantekeningen over de kabinetsformatie te zien. De foto werd al snel uitvergroot in de media. Termen als ‘onderhandelingsstijl Hoekstra’ en ‘positie Omtzigt, functie elders’ waren van het document af te lezen.

Een gigantische blunder van de demissionaire minister van Binnenlandse Zaken. Telegraaf-journalist Wouter de Winther verwoordde het vandaag treffend. “Dit is een totale afgang voor Kajsa Ollongren. Zij is de minister die over onze geheimen gaat. Deze minister gaat zelfs over de AIVD. Ze moet dus weten hoe je een geheim bewaart.”

Meerdere lijsttrekkers zijn woedend over deze fotoblunder. Zo hebben Lilianne Ploumen, Lilian Marijnissen en Geert Wilders al verbolgen gereageerd op deze situatie. Ook CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra stak zijn mening niet onder stoelen of banken. “Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren. Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat”, liet de CDA-voorman op Twitter weten.

Inmiddels hebben zowel Kajsa Ollongren als Annemarie Jorritsma hun taken neergelegd. Ze vertrekken definitief als verkenners. “De notities die in beeld zijn gekomen waren inventariserende voorbereidingsnotities voor de verkenners die vanmorgen besproken zouden worden en bedoeld waren als voorlopige input voor de volgende ronde in de verkenningsfase. Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken”, zo lieten de twee verkenners weten in een verklaring.

Gelukkig weet Kamervoorzitter Khadija Arib hoe ze snel moet handelen. Zij heeft namelijk Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) aangewezen als nieuwe verkenners. De demissionaire ministers van respectievelijk Medische Zorg en Sociale Zaken, hebben volgens Arib een ‘breed draagvlak’ in de Tweede Kamer. Zij zullen de taken van Ollongren en Jorritsma overnemen, zodat de kabinetsformatie alsnog doorgang kan vinden.

Het is echter te gek voor woorden dat er wederom voor twee verkenners is gekozen. Om de veiligheid te bevorderen en de risico’s voor nog meer coronabesmettingen te voorkomen, zou het mij juist een goed idee lijken om slechts één verkenner aan te stellen. Nederland kan zich tijdens deze coronacrisis namelijk niet veroorloven om nog langer onbestuurbaar te blijven. Laten we hopen dat deze nieuwe verkenners niet zullen grossieren in kapitale blunders.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.