Freek Jansen reageert op FVD-leegloop: ‘Smerig spel gespeeld’

Freek Jansen bij BNR Nieuwsradio. Bron: Screenshot YouTube/BNR Nieuwsradio Freek Jansen bij BNR Nieuwsradio. Bron: Screenshot YouTube/BNR Nieuwsradio

Eind vorig jaar kwam het Forum voor Democratie van Thierry Baudet flink in opspraak. Na een publicatie van het Parool over de JFVD en het beruchte etentje in Tiel, barstte definitief de bom. Verschillende partijprominenten keerden Thierry Baudet de rug toe. Volgens Freek Jansen, die geldt als een vertrouweling van Thierry Baudet, is er sprake van een coup geweest.

Na een publicatie in het Parool waaruit bleek dat er extreemrechtse ideeën werden geuit in WhatsApp-groepen die gelieerd waren aan de jongerenafdeling van Forum voor Democratie, JFVD, en het beruchte etentje in Tiel waar Baudet volgens een brief van Nicki Pouw-Verweij grossierde in dubieuze uitspraken, ontstond er een leegloop bij Forum voor Democratie. Verschillende partijprominenten zoals Annabel Nanninga, Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij, Eva Vlaardingerbroek en Derk Jan Eppink besloten partijleider Thierry Baudet definitief de rug toe te keren.

Nanninga en Eerdmans besloten een eigen partij op te richten: JA21. Ze doen deze maand mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Veel oud FVD’ers hebben besloten over te stappen naar deze partij. Zo heeft JA21 nu al de beschikking over acht zetels in de Eerste Kamer.

Na de implosie van Forum voor Democratie leek de storm even te zijn gaan liggen, maar niets bleek minder waar. Vorige maand publiceerde Elsevier Weekblad namelijk een artikel over het berichtenverkeer van Thierry Baudet. Het magazine bleek screenshots te hebben van WhatsApp-groepen waar Baudet en andere kopstukken van Forum voor Democratie in zaten. Op de screenshots waren volgens EW racistische teksten te zien.

Vandaag keek Freek Jansen, nummer zeven van de FVD-kieslijst, terug op deze hectische periode. Volgens hem was er sprake van een coup tegen partijleider Thierry Baudet. Deze zou zijn uitgevoerd door de partijprominenten die de partij hebben verlaten. “Hier is een smerig spel gespeeld”, zegt Jansen bij BNR Nieuwsradio.

“De mensen die onze partij hebben verlaten waren al maanden bezig met een coup; een vooropgezet plan. Zij hebben dit aangegrepen als een gelegenheid om door te pakken. Ze hebben dit aangegrepen om Thierry weg te krijgen, maar dat is ze niet gelukt. Gelukkig maar.”

Hoe deze screenshots naar buiten zijn gebracht is zeker niet chique. Maar dat zijn de teksten van Thierry Baudet tegenwoordig ook niet meer. Er komen mijns inziens steeds vaker teksten uit zijn mond die je niet wil horen van een gekozen volksvertegenwoordiger. Deze maand zullen we zien hoeveel mensen het nog met Thierry Baudet eens zullen zijn en hoeveel voedingsbodem zijn partij nog heeft.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook