FVD-kandidaat blijkt complotdenker te zijn

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/Forum voor Democratie Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/Forum voor Democratie

En weer is er ophef omtrent Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet blijkt een heuse complotdenker op de kandidatenlijst voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen te hebben staan. Volgens factchecker Peter Burger is Ab Kuijer een zelfbenoemde ‘wappie’ en promoot hij QAnon op zijn Twitter-account. Kuijer bekleedt plek 31 op de FVD-kandidatenlijst.

Er hangt al geruime tijd een zweem van complottheorieën rondom het Forum voor Democratie van partijleider Thierry Baudet. Dat komt niet in de laatste plaats door de lijsttrekker zelf. Zo zijn verschillende partijprominenten na het beruchte etentje in Tiel weggerend bij FvD. Volgens een brief van toenmalig kandidaat-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, grossierde Baudet die avond in het uitkramen van de meest krankzinnige teksten. Zo zou hij hebben gezegd dat ‘het coronavirus de wereld in was gebracht door George Soros om onze vrijheden af te nemen’.

Thierry Baudet ontkende al deze aantijgingen en geeft in het openbaar constant aan geen complotdenker te zijn. Hij neemt dan ook regelmatig ‘afstand’ van dergelijke denkbeelden. Toch wordt Baudet regelmatig verweten een complotdenker te zijn. Zo ook door politiek redacteur David van der Wilde.

“De wereld van Forum lijkt op een polonaise van samenzweringstheorieën: het partijkartel houdt stiekem de macht, de aanpak van de klimaatverandering is een linkse machtsgreep, het is niet zeker dat de MH17 door Rusland is neergehaald, Soros is een machtige poppenspelerRutte zou allang president van de EU zijn, de NPO is eigenlijk een cultuurmarxistische staatsomroep en ga zo maar door”, schreef hij in zijn laatste column bij NPO Radio 1.

Gistermiddag werd echter duidelijk dat Forum voor Democratie een heuse complotdenker op de kieslijst heeft staan. Het gaat hier om Ab Kuijer, die op plek 31 van de kieslijst staat. Volgens factchecker Peter Burger is Kuijer een zelfbenoemde ‘wappie’, promoot hij de omstreden samenzweringscultus QAnon en haakt hij aan bij andere complottheorieën.

Als dergelijke personen op de kandidatenlijst voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen staan, zouden bij weldenkende partijen alle alarmbellen afgaan. Forum voor Democratie reageert echter koeltjes op de bevindingen bij Nieuwsuur. Volgens een woordvoerder van de partij komen de tweets van Ab Kuijer geheel voor zijn eigen rekening. “Ze vertolken niet de partijstandpunten of het gedachtegoed van FvD. Verder laten we deze berichten van dhr. Kuijer graag voor zijn rekening.”

Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig dat Thierry Baudet alle aantijgingen van complotdenkerij verre van zich werpt, maar wellicht zal het ook helpen als hij eens een keer hardhandig optreedt tegen mensen die dergelijk gedachtengoed aanhangen binnen zijn eigen partij. Het is natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig als je zelf zegt niets te maken wil hebben met complotdenkers, maar vervolgens niet de daad bij het woord voegt als zo iemand ineens op de lijst van je eigen partij opduikt. Wellicht dat Forum voor Democratie iets meer aan deze situatie kan doen dan slechts het geven van een slappe verklaring.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook