FvD wil ‘vroemvroempartij’ van Nederland worden

Freek Jansen. Bron: Screenshot FvD/Twitter Freek Jansen. Bron: Screenshot FvD/Twitter

In Nederland geldt momenteel een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de snelwegen. Inmiddels demissionair minister-president Mark Rutte noemde de snelheidsverlaging in het verleden een “rotmaatregel”. Ook Forum voor Democratie is deze stikstofmaatregel liever kwijt dan rijk. Nieuwbakken Kamerlid Freek Jansen diende daarom twee moties in, die ervoor moeten zorgen dat de maximumsnelheid weer wordt teruggebracht naar 130 kilometer per uur. 

Volgens het inmiddels demissionaire kabinet zit Nederland met een gigantisch stikstofprobleem opgescheept. Verschillende maatregelen moeten de uitstoot drastisch verminderen. Eén van die maatregelen is de snelheidsverlaging op de snelwegen. Waar automobilisten voorheen 120 en op sommige plekken zelfs 130 kilometer per uur mochten rijden, geldt momenteel overal een maximumsnelheid van slechts 100 kilometer per uur. Alleen tussen 19.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends geldt de oude maximumsnelheid nog.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

De VVD geldt echter al jaren als de ‘blij-dat-ik-rij-partij’. Uitgerekend onder VVD-premier Mark Rutte werd de maximumsnelheid definitief de nek omgedraaid. Rutte sprak zelf over een “rotmaatregel”, maar kon naar eigen zeggen niet anders. “Niemand vindt het leuk”, zei de VVD-bewindsman destijds tegen het Algemeen Dagblad. “Ik vind het verschrikkelijk als VVD’er. Maar banen gaan boven snelheid. Als mensen met de kerst thuiszitten omdat ik vast wil houden aan die 130, zou ik mijzelf niet in de spiegel kunnen aankijken.”

Mark Rutte was echter niet de enige politicus die tandenknarsend moest instemmen met deze maatregel. PVV-leider Geert Wilders was destijds een fel tegenstander van de snelheidsverlaging. “Er is linkse klimaat- en milieugekte in de premier geslopen. De VVD is van de vroemvroempartij naar de bakfietspartij gegaan. Dit is hoogverraad aan de automobilist”, beet Wilders de VVD toe.

Er is echter een nieuwe ‘vroemvroempartij’ op het politieke toneel verschenen. Die partij heet Forum voor Democratie (FvD). Nieuwbakken Kamerlid Freek Jansen wil deze stikstofmaatregel terugdraaien. De FvD’er diende twee moties in om zijn wens in vervulling te laten gaan. “Onder de bevolking heerst al jaren een grote wens, sinds een jaar dat de snelheid is verlaagd op de snelwegen, om weer harder te mogen rijden”, sprak Jansen de Tweede Kamer toe. “Daar wil ik graag twee moties over indienen.”

Voor automobilisten die dagelijks lange afstanden moeten overbruggen, is de maximumsnelheid van slechts 100 kilometer per uur een absolute gruwel. Wat zou het een zegen voor al die automobilisten zijn als deze “rotmaatregel” wordt teruggedraaid.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook