Geen Kamermeerderheid voor debat over ‘mislukte’ vaccinatiecampagne

Demissionair minister Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Demissionair minister Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken was vandaag voornemens een debat aan te vragen over de vaccinatiecampagne. Kuiken is van mening dat deze campagne is uitgedraaid op een puinhoop, maar krijgt onvoldoende steun voor een apart debat over dit onderwerp. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de mislukte vaccinatiecampagne ook kan worden behandeld tijdens het ingeplande coronadebat van volgende week. 

Het gaat alles behalve florissant met de vaccinatiestrategie. Zo zit Nederland nog steeds in lockdown en opgezadeld met een avondklok. Daarnaast is ook in het verleden het nodige misgegaan. Zo kwam de vaccinatiestrategie van het demissionaire kabinet tijdens de beginfase moeizaam van de grond. Nederland stond in de onderste regionen qua gevaccineerde personen. Alleen landen als Bulgarije deden het slechter. De opgelopen achterstand is inmiddels een beetje ingelopen.

Tijdens het begin van de coronapandemie had Nederland echter de unieke kans om zichzelf te verzekeren van miljoenen Oxford-vaccins. Daarvoor had de Nederlandse overheid zo’n tien miljoen euro moeten investeren in de Leidse vaccinfabriek Halix. De Britse overheid had op dat moment al 25 miljoen euro in de desbetreffende fabriek geïnvesteerd.

Uiteindelijk nam AstraZeneca de boel over. Volgens de regering hoefde Nederland vanaf dat moment niet meer te investeren in de Leidse fabriek. ‘Het was niet meer nodig’, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst namens demissionair premier Mark Rutte weten. Volgens de NOS was dit echter niet het geval. Bronnen uit het Verenigd Koninkrijk bevestigden dat de Nederlandse overheid alsnog had kunnen investeren, als ze maar ‘actiever’ waren geweest.

Als klap op de vuurpijl is voor de tweede keer gedonderjaag omtrent het AstraZeneca-vaccin ontstaan. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft wederom besloten een prikpauze met het desbetreffende vaccin in te lassen. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt eigenlijk dat de gehele vaccinatiecampagne is uitgedraaid op een grote puinhoop. “Ik vind dat we geen week meer kunnen wachten, maar de collega’s helaas wel”, sprak Kuiken teleurgesteld de Tweede Kamer toe. Ze was voornemens een apart debat omtrent de mislukte vaccinatiecampagne aan te vragen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer was echter van mening dat deze kwestie ook wel tijdens het coronadebat van volgende week afgedaan kon worden. En dat terwijl de vaccinatiecampagne een urgent probleem is, aangezien een mislukking daarvan de vaccinatiebereidheid niet ten goede zal komen. Blijkbaar denkt de Tweede Kamer daar heel anders over, helaas.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.