Geen steun voor oproep Wilders om leger in te zetten bij nieuwe rellen: ‘Maar het is geen taboe’

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders diende een motie in.

Als het aan Geert Wilders ligt wordt het Nederlandse leger ingezet als er weer grootschalige rellen uitbreken. Dat bepleitte de PVV-leider gister in het debat in de Tweede Kamer over dit onderwerp. Wilders kon echter op geen enkele steun rekenen.

Al tijdens de rellen van afgelopen maandag haalde Geert Wilders al hard uit naar de relschoppers. Op Twitter riep hij demissionair minister-president Mark Rutte op om stevig in te grijpen en het leger in te zetten. “Nederland. Het – vaak allochtoon – tuig maakt ons land kapot. Ze hebben niets met Nederland. Ze delen onze waarden niet. Stop dit en grijp in @MinPres Rutte voordat dit geweld een halve burgeroorlog wordt. Stop het nu. Zet ons leger in. Nu.”

Ook in de Tweede Kamer probeerde Wilders werk te maken van zijn oproep. Tijdens een eerder debat vroeg de PVV-leider een apart debat aan om de inzet van het leger te bespreken, als zich weer nieuwe rellen zouden voordoen. Dat verzoek werd gesteund door de Tweede Kamer en gister vond dat debat plaats.

Debat

Tijdens dat debat benadrukte Wilders de ernst van de rellen en gaf zijn argumentatie waarom volgens hem het leger van stal zou moeten worden gehaald. “Mensen liepen gevaar en Nederlandse buurten leken wel oorlogszones. Dat mag nooit meer gebeuren. We moeten alles op alles zetten om herhaling te voorkomen en de veiligheid van de mensen in de wijken te garanderen.”

“Iedere dag dat er opnieuw geweld wordt gepleegd, laat aan het tuig zien dat rellen loont. Dat ze winnen. Dus zet bij grootschalige rellen alsjeblieft het leger in.”

Eén van de argumenten die Wilders geeft om zijn voorstel kracht bij te zetten, is de politie. Volgens de PVV-leider doet de politie fantastisch werk, maar is onderbezet en kan ‘iedereen zien dat ze versterking nodig hebben’.

Dat argument werd gisteravond door nationaal politiecommandant coronacrisis Willem Woelders weersproken bij Jinek. Volgens Woelders staat er grote druk op de politie door de rellen, maar zegt wel de situatie nog steeds aan te kunnen. “Het is een politiek besluit, maar het is nu niet nodig. Wij kunnen het als politie in Nederland aan.”

Tijdens het debat in de Tweede Kamer werd al snel duidelijk dat andere politieke partijen er nog niks voor voelen om het leger in te zetten. Ook demissionair minister-president Mark Rutte was nog niet te porren voor de inzet van het leger, maar liet wel weten dat de inzet van defensie geen taboe is voor hem. “Op dit moment is de conclusie van de politie, maar ook van de burgemeesters, dat zoals we het nu doen, die zaak goed onder controle kan worden gehouden. Het heeft op dit moment dus geen toegevoegde waarde om een groter beroep te doen op defensie. Maar het is geen taboe. Als het nodig is in de toekomst dan gaan we er serieus naar kijken.”

Motie

Wilders formuleerde de oproep om het leger in te zetten in een motie en diende deze in. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) benadrukte nogmaals dat er bij het kabinet geen taboe rust om het leger in te zetten, maar besloot de ingediende motie van Wilders ‘in deze huidige vorm’ te ontraden. Uiteindelijk stemde alleen de PVV voor deze motie.

Geert Wilders was echter niet de enige politicus die van mening is dat het leger moet worden ingezet. Zo liet Joost Eerdmans van JA21 via Twitter weten dat wat hem betreft het leger ingezet zou mogen worden. En Ook Richard de Mos van Code Oranje was die mening toebedeeld. Deze partijen zitten echter niet in de Tweede Kamer, maar doen wel mee aan de verkiezingen in maart.