Geert Wilders geeft Rutte veeg uit de pan: ‘U bent een slappeling’

Geert Wilders in debat met Mark Rutte bij Pauws verkiezingsdebatten. Bron: Screenshot NPO Geert Wilders in debat met Mark Rutte bij Pauws verkiezingsdebatten. Bron: Screenshot NPO

In de strijd om de kiezer kruisden gisteravond demissionair minister-president Mark Rutte en oppositieleider Geert Wilders de degens met elkaar. VVD en PVV zijn zowel in de Tweede Kamer als in de peilingen wederom de twee grootste partijen van Nederland. Wat begon als een redelijk tam debat, nam vervolgens een verrassende wending.

Sinds Mark Rutte minister-president van Nederland is, kruist hij regelmatig de degens met Geert Wilders. Zowel in de Tweede Kamer als tijdens tv-debatten, gaan de twee kemphanen regelmatig de strijd met elkaar aan. Zo stonden Geert Wilders en Mark Rutte gisteravond tegenover elkaar bij Pauws verkiezingsdebatten bij NPO 1.

Ze kruisden nogmaals de degens met elkaar om zoveel mogelijk stemmen te trekken voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week. Ze debatteerden over de gezondheidszorg, de coronacrisis en immigratie. Beide heren grossierden in oude stokpaardjes, die we nog kennen van de debatten uit 2017.

Aanvankelijk waren de demissionair minister-president en de oppositieleider aan elkaar gewaagd. Beide lijsttrekkers waren in staat om hun standpunten naar voren te brengen en deze te onderbouwen. Het kantelpunt vond plaats richting het einde van het debat. Premier Mark Rutte liet namelijk de naam van PVV-Kamerlid Dion Graus vallen.

“Als Dion Graus straks minister van de-islamisering is, hoe gaan we dat dan aanpakken? Dan moet hij dus de Koran verbieden, hij moet de moskeeën sluiten en hij gaat zeggen tegen Marokkanen en andere mensen met een dubbele nationaliteit dat ze niet meer mogen stemmen. Hoe gaat dat straks in z’n werk?”, vroeg Mark Rutte zich hardop af.

Hier raakte premier Rutte een gevoelige snaar bij Geert Wilders. Dion Graus raakte namelijk recent in opspraak. Zo verscheen er een artikel in NRC Handelsblad, waaruit zou blijken dat Graus zijn ex-vrouw heeft aangezet om seks te hebben met zijn eigen particuliere beveiligers. “U raakt mij”, reageerde een emotionele en getergde Wilders. “Als u een collega, waar niets van bewezen is, eventjes in een slecht daglicht gaat zetten, dan sta ik achter mijn mensen. Dat doet u niet.”

“Wat u doet is op het moment dat er iets fout gaat, zoals bij de toeslagenaffaire, dat u wel een grote mond heeft maar geen verantwoording neemt. Dat u minister Wiebes slachtoffert om maar zelf in het Torentje te blijven. Zo’n minister-president bent u. Nederlanders interesseren u niks. Het enige wat u interesseert is dat u uw plekje in het Torentje behoudt. Zo zit ik niet in elkaar. Ik sta achter mijn mensen tot er iets anders is bewezen. Hou op met die flauwekul. Natuurlijk word ik daar boos over. Ik ben een leider, u bent een slappeling.”

Vanaf dat moment debatteerde Geert Wilders met flair en emotie. Ondanks dat Mark Rutte kalm bleef en trouw zijn tactiek volgde, kreeg de PVV-leider de overhand in het debat. Een prachtig voorbeeld van hoe een nare sneer in je eigen gezicht kan ontploffen.

Mark Rutte steekt met zijn partij boven alle andere partijen uit in de peilingen. De partij van Geert Wilders is momenteel de tweede grootste partij van het land. Er zit echter nog een enorme kloof tussen beide partijen. Desalniettemin is volgens velen de PVV de laatste partij die nog kan opboksen tegen de VVD. Geert Wilders zou een enorme inhaalslag kunnen maken, mocht hij erin slagen te blijven debatteren met deze emotie. Eindelijk eens een politicus die niet ingestudeerde PR-tekstjes opdreunt, maar iemand die uit zijn hart spreekt. Helaas zien we dat tegenwoordig veel te weinig.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook