Geert Wilders maakt gehakt van versoepelingen: ‘Kruimels’

Geert Wilders in debat. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders in debat. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Het demissionaire kabinet besloot de teugels van de verstikkende coronamaatregelen iets te laten vieren en voerde een aantal versoepelingen door. Zo worden bijna alle contactberoepen weer toegestaan, evenals teamsporten voor jongeren tot 27 jaar. Geert Wilders maakte echter gehakt van deze versoepelingen en noemde deze slechts ‘kruimels’.

Gistermiddag werd duidelijk dat de Nederlandse samenleving kon rekenen op nog meer versoepelingen. Zo werden alle contactberoepen, minus sekswerk, weer toegestaan. Ook teamsporten voor jongeren en adolescenten tot 27 jaar kregen groen licht van het demissionaire kabinet.

Gisteravond werd dit nieuws definitief bevestigd tijdens de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). “We zijn het aardig zat aan het worden”, begon Rutte zijn verhaal. “Hoe dringend alle maatregelen ook zijn; de economische, de sociale en psychologische gevolgen tellen op.”

“Het moet wel vol te houden zijn”, voegde de premier daar nog aan toe. Dit is dan ook de reden voor het demissionaire kabinet om wat versoepelingen door te voeren. Wel gaf Rutte te kennen dit ‘spannend’ te vinden. Hij benadrukte dan ook dat als de besmettingscijfers weer door het dak schieten, deze versoepelingen zullen worden aangescherpt.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

Voor veel mensen zullen deze versoepelingen weer wat perspectief bieden. Er zijn echter ook criticasters te vinden. Geert Wilders is een van hen. Rutte wilde tijdens de persconferentie een ‘afspraak’ maken met Nederland. Hij riep Nederlanders op om alle regels na te leven, ondanks deze versoepelingen. De PVV-leider reageerde furieus op deze uitspraak. Dat deed hij op z’n geliefde Twitter. “We spreken helemaal niks met je af Rutte behalve dat we genoeg van je hebben.”

Vandaag komt de Tweede Kamer bij elkaar om te debatteren over de persconferentie van gisteren en de te varen koers. Oppositieleider Geert Wilders maakte in zijn betoog gehakt van deze ‘versoepelingen’. Volgens hem zijn deze versoepelingen slechts kruimels. “Het is een schijnbeweging. Het kabinet noemt het een versoepeling. Dat is onzin, Nederland gaat helemaal niet open, we krijgen een paar kruimels. Twee man per verdieping in een winkel? Alleen de kappers kunnen weer iets, contactberoepen. Maar de horeca wordt helemaal vergeten, die mensen stappen nu zelfs naar de rechter.”

De druk op het demissionaire kabinet om de horeca weer te openen wordt alsmaar groter en groter. Eerder vandaag liet Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), weten helemaal klaar te zijn met het beleid van Mark Rutte en zijn team. Hij zegt nu zelfs ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ niet meer af te keuren. Het demissionaire kabinet zou er dan ook goed aan doen om serieus te overwegen de buitenterrassen te heropenen. Zeker met aangenaam lenteweer in aantocht.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook