Geert Wilders noemt herstelplan Mark Rutte ‘campagnetruc’

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

PVV-leider Geert Wilders heeft forse kritiek geuit op het nationale herstelplan waar demissionair minister-president Mark Rutte voor heeft gepleit. Volgens de VVD-bewindsman moet de bezwering van de coronacrisis topprioriteit worden voor het volgende kabinet. Partijen die met elkaar gaan formeren moeten volgens hem eerst aan de slag met een nationaal herstelplan. Geert Wilders noemt dit een campagnetruc.

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur en VVD-lijsttrekker Mark Rutte hoopt opnieuw minister-president van Nederland te worden. De coronacrisis is nog altijd niet bezworen en Rutte hoopt in charge te blijven om dit gigantische probleem op te lossen. De VVD staat er goed voor in de peilingen. Virtueel is de VVD de allergrootste partij van Nederland.

Mark Rutte maakt zich echter zorgen over de formatie. De onderhandelingen van 2017 duurden langer dan ooit. Een situatie die door de huidige coronacrisis niet wenselijk is. Daarom pleit demissionair minister-president Rutte voor het maken van een herstelplan. Partijen die meedoen aan de formatie moeten zo snel mogelijk werk maken van een nationaal herstelplan, voor na de coronacrisis.

“Dat moet gaan over de grote vraagstukken die spelen als we weer naar het normalere normaal gaan hopelijk richting de zomer. Dat plan moet snel af en dan door de Kamer worden goedgekeurd, hopelijk met ideeën en steun van zoveel mogelijk partijen, ook buiten de formerende partijen”, zegt Mark Rutte daarover in de Telegraaf.

Volgens de premier moet het nationale herstelplan het eerste hoofdstuk van het regeerakkoord worden. Mark Rutte lijkt geen enkele twijfel te hebben over wat er in het herstelplan moet komen te staan. “In ieder geval of we de steunpakketten voor ondernemers moeten doorzetten die op 1 juli aflopen, maar ook hoe we lastenverzwaringen kunnen voorkomen die het nationale herstel in de weg kunnen zitten. En of we iets kunnen doen aan de schuldenproblematiek bij ondernemers als ze uit de crisis komen.”

Oppositieleider Geert Wilders is sceptisch over het nationale herstelplan van de premier. Volgens de PVV-lijsttrekker is dit herstelplan niets meer dan een ‘campagnetruc’. “De premier speelt vader des vaderlands”, legt Wilders uit bij de Telegraaf. Daarnaast hekelt Wilders het feit dat Rutte de PVV wederom heeft uitgesloten. “Rutte wil niet met de PVV onderhandelen. Laat hem eerst maar eens afstappen van het categorisch uitsluiten van de PVV voor regeringsdeelname. Dan valt er ook te praten over een herstelplan voor na de coronacrisis.”

Natuurlijk heeft Geert Wilders hier een punt. Het is ondemocratisch om de tweede grootste partij van Nederland uit te sluiten van de onderhandelingstafel. De premier zou er goed aan doen om de PVV in ieder geval uit te nodigen voor de formatieonderhandelingen. Je weet tenslotte niet op welke punten Wilders water bij de wijn wil doen, zolang er niet met hem wordt gepraat. Mocht de uitslag van de verkiezingen Mark Rutte toch dwingen om met de PVV te onderhandelen, dan mag van de PVV worden verwacht dat ze actief meedenken en deel zullen nemen aan de oplossing van de huidige coronacrisis. Dat is Geert Wilders aan zijn stand verplicht mocht hij een fors mandaat van de kiezers krijgen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook