Geert Wilders pleit voor ‘centrumrechts’ kabinet

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Vermoedelijk tegen beter weten in, pleit Geert Wilders tijdens een gesprek met de verkenners voor een ‘centrumrechts’ kabinet. Aangezien VVD en D66 sinds woensdagavond het meeste in de melk te brokkelen hebben, lijkt zo’n centrumrechts kabinet slechts wishful thinking te zijn. Beide partijen hebben de PVV namelijk uitgesloten. Geert Wilders noemt dat op zijn beurt ‘ondemocratisch’ en ‘abject’.

Het waren niet de verkiezingen van Geert Wilders. De PVV gold in de peilingen als de laatste serieuze uitdager van Mark Rutte. De verkiezingsuitslag maakte echter een einde aan deze prognose. De partij van Geert Wilders leverde namelijk drie zetels in en staat momenteel op zeventien Kamerzetels. Door de spectaculaire winst van D66, heeft de partij van Sigrid Kaag de PVV zelfs ingehaald en is nu de tweede partij van Nederland.

Sinds de val van het kabinet Rutte I zit Geert Wilders met een groot probleem opgezadeld. Mark Rutte sluit namelijk stelselmatig de PVV uit. Aangezien de oppositieleider het niet ziet zitten om eerdere uitspraken terug te nemen, wordt hij door de VVD wederom verbannen naar de oppositiebankjes.

Na de teleurstellende verkiezingsuitslag van vorige week, besefte Geert Wilders maar al te goed dat zijn partij wederom moet plaatsnemen in de oppositie. “Ik denk dat er geen ruimte voor ons is in de coalitie. Maar ook vanuit de oppositie zullen wij het stevige en forse PVV-geluid laten horen. Ik heb daar veel energie voor en veel zin in”, zei Wilders woensdagavond tegen diverse media.

Vandaag is Geert Wilders alsnog uitgenodigd voor een gesprek met de verkenners. Hij heeft Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren laten weten dat er een rechtse coalitie gevormd moet worden. Deze coalitie zou volgens de PVV-leider moeten bestaan uit VVD, CDA, PVV, FvD, JA21 en wellicht nog de SGP of 50Plus. “Zo’n centrumrechts kabinet zou denk ik hartstikke goed zijn voor Nederland”, zo tikt het Dagblad van het Noorden op uit de mond van Geert Wilders.

Inmiddels heeft Geert Wilders een brief gestuurd naar de twee verkenners. Hij noemt het feit dat de PVV opnieuw wordt uitgesloten, en daarmee een miljoen kiezers, ‘ondemocratisch’ en ‘abject’. Mocht er niets veranderen aan de huidige situatie, dan zal de PVV ‘snoeihard’ oppositie gaan voeren in de Tweede Kamer.

Sinds de verkiezingsuitslag van woensdagavond, werd ook meteen duidelijk wat het voorland van de PVV zou zijn. Wederom vier jaar in de oppositiebankjes. Ook het ‘centrumrechtse’ kabinet waar Geert Wilders momenteel voor pleit, gaat er natuurlijk niet komen. Ook het Forum voor Democratie van Thierry Baudet is namelijk uitgesloten van regeringsdeelname. De Haagse regentenkliek zal er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat deze twee partijen voor de komende vier jaar aan de knoppen mogen zitten.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook