Geert Wilders reageert furieus op uitspraken Aboutaleb

Geert Wilders in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Er is ophef ontstaan over de uitspraken van Ahmed Aboutaleb. De Rotterdamse burgemeester maakt zich zorgen over de avondklok, nu deze omstreden maatregel waarschijnlijk van kracht zal blijven tijdens de ramadan. Zowel Leefbaar Rotterdam als PVV-leider Geert Wilders hebben furieus gereageerd op de uitspraken van Aboutaleb.

Al drie maanden zit Nederland in een harde lockdown. Vanaf januari kwam daar de omstreden avondklok nog eens bij. Al twee maanden is de avondklok van kracht en wordt momenteel zelfs verlengd. Volgens demissionair minister-president Mark Rutte zou de avondklok de eerste maatregel zijn die zou worden geschrapt. Tot op heden is daar nog niets van terecht gekomen.

De omstreden avondklok komt echter steeds meer onder druk te staan. Na de verkiezingsoverwinning van D66 sprak Sigrid Kaag de wens uit, om deze maatregel zo snel mogelijk af te schaffen. Volgens de oud-diplomate is ‘de rek eruit’. Daarnaast gaat komende zondag ook de zomertijd weer in. Het demissionaire kabinet is voornemens om de avondklok naar een later tijdstip te verschuiven. Naar verluidt wil het kabinet de avondklok om 22.00 uur laten ingaan.

Gisteravond kwamen verschillende burgemeesters bij elkaar tijdens de Veiligheidsraad. Ook Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, was bij deze vergadering aanwezig. De PvdA-burgemeester maakt zich zorgen over de avondklok, die ook tijdens de ramadan waarschijnlijk van kracht zal blijven. “Mensen willen met de ramadan hun familie bezoeken. Laten we hopen dat er rond die tijd meer versoepelingen zijn”, zo tekent het Algemeen Dagblad op.

De uitspraken van Aboutaleb schoten volledig in het verkeerde keelgat. Zowel binnen het politieke landschap als op social media. Tanya Hoogwerf, gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam, heeft zelfs schriftelijke vragen ingediend bij de Rotterdamse gemeenteraad. “Leefbaar Rotterdam staat voor gelijke monniken, gelijke kappen, wij hopen dat onze burgemeester dit deelt”, liet Hoogwerf weten in het AD.

Ook oppositieleider Geert Wilders heeft furieus gereageerd op de uitspraken van Aboutaleb. De PVV-leider verwijt de Rotterdamse burgervader dat hij zich ‘ineens zorgen maakt om de avondklok nu het over de ramadan gaat’. “Nooit hoorde we Aboutaleb over de avondklok. Het maakte hem niets uit. Maar nu het over moslims en de ramadan gaat maakt hij zich ineens grote zorgen. De valse superioriteit van de islam in optima forma en zuivere discriminatie naar niet-moslims. We moeten af van de Islam in NL!”

Volgens de Telegraaf gaat Ferdinand Grapperhaus, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, binnenkort in gesprek met verschillende religieuze organisaties. Zowel de ramadan als Pasen zijn onderwerpen waarover gesproken zal worden. We zullen vanzelf wel zien wat er uit deze gesprekken komt rollen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.