Geert Wilders brandt avondklok volledig af

Geert Wilders tijdens het debat omtrent de avondklok. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders tijdens het debat omtrent de avondklok. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers.

In een vlammend betoog veegde PVV-leider Geert Wilders de vloer aan met de omstreden avondklok. Vandaag keerde de Tweede Kamer terug van reces om de nieuwe spoedwet van het demissionaire kabinet omtrent de avondklok te bespreken. De oppositieleider hoopt dat de rest van de Tweede Kamer tegen deze spoedwet zal stemmen.

Deze week kreeg het demissionaire kabinet een flinke tik te verwerken. De rechtbank in Den Haag oordeelde namelijk dat de avondklok per direct van tafel geveegd moest worden. Nog diezelfde avond oordeelde een hogere rechter daar anders over. De avondklok bleef uiteindelijk gehandhaafd tot tenminste het hoger beroep van aanstaande vrijdag. Daar zal uiteindelijk de knoop moeten worden doorgehakt of de avondklok van kracht mag blijven of moet worden opgeheven.

Het kabinet is van mening dat de avondklok van kracht moet blijven. Volgens Mark Rutte en zijn team is deze omstreden maatregel noodzakelijk om het coronavirus de kop in te drukken. Ze willen een nieuwe afgang aanstaande vrijdag voorkomen. Het kabinet heeft dan ook een nieuwe spoedwet in elkaar gezet. Voordat deze nieuwe wet ingevoerd kan worden, moeten beide Kamers eerst hun goedkeuring geven. Vandaag vindt het debat over deze spoedwet plaats in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer is vandaag officieel teruggekeerd van reces om deze kwestie te bespreken. Een van de meest felle tegenstanders is oppositieleider Geert Wilders. Van de PVV-leider was al langer bekend dat hij geen voorstander van de avondklok was, maar vanmiddag veegde hij werkelijk de vloer aan met de omstreden maatregel. Hij noemde deze hele kwestie onder meer een ‘blamage‘.

“Wat een totale afgang. Wat een gênant geklungel, wat een blamage voor minister-president Rutte, wat een mokerslag voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid in het algemeen en de avondklok in het bijzonder”, begon Wilders zijn relaas. “De PVV is altijd tegen de invoering van de verplichte avondklok geweest, omdat die maatregel buitenproportioneel is en omdat het kabinet nooit heeft kunnen aantonen welke effecten deze vergaande, vrijheidsbeperkende maatregel heeft.”

Na zijn introductie hakte Wilders de avondklok verder in mootjes. Volgens hem is de effectiviteit van de avondklok nog altijd niet aangetoond. “Het is puur broddelwerk. We zijn als het gaat om de effectiviteit, een avondklok ingerommeld. Dat is kwalijk. De avondklok is niet proportioneel, is niet bewezen effectief op basis van de feiten, maar alleen gebaseerd op theoretische modellen.”

Het debat in de Tweede Kamer is op het moment van schrijven nog bezig. Volgens de NOS is het meest recente nieuws dat de spoedwet op voldoende steun kan rekenen van de Tweede Kamer. Exact het tegenovergestelde wat Geert Wilders met zijn betoog hoopte te bereiken. “Ik hoop van ganser harte dat we vandaag als Kamer, als leeuwen voor de vrijheid van Nederlanders gaan staan en de verplichte avondklok, waarvan niet feitelijk is aangetoond dat deze tot minder besmettingen leidt, verwerpt.” Morgen zal deze wet ter discussie staan in de Eerste Kamer.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!