Geert Wilders verwacht geen plek voor PVV in coalitie

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Het is Geert Wilders niet gelukt om een grote verkiezingsoverwinning te bewerkstelligen. De PVV leverde drie zetels in en staat momenteel op zeventien Kamerzetels. Daarmee bezet de partij van Wilders momenteel op de derde plaats. Met deze verkiezingsuitslag lijkt de PVV zich te realiseren, dat een plekje aan de onderhandelingstafel er niet in zal zitten. Geert Wilders sorteert dan ook voor op een plekje in de oppositiebankjes.

Het waren niet de verkiezingen van Geert Wilders. Ondanks een intensieve verkiezingscampagne, is het de PVV niet gelukt om wederom de tweede grootste van Nederland te worden. Waar Geert Wilders tijdens de campagne van 2017 weinig zijn gezicht liet zien, was de PVV-leider in 2021 niet van de beeldbuis af te slaan. Zo deed hij aan ieder debat mee en zat hij in talloze tv-programma’s. Zo zat hij zelfs bij Business Class van Harry Mens. Alleen Nieuwsuur liet hij schieten.

Ondanks alle inspanningen is de PVV er niet in geslaagd om een verkiezingszege te realiseren. Geert Wilders leed een klein verlies van drie zetels, waardoor de PVV momenteel op zeventien zetels uitkomt. Wilders heeft altijd geroepen dat het uitsluiten van zijn partij ondemocratisch is. Hij was dan ook van mening dat de drie grootste partijen moesten onderhandelen over een nieuw kabinet. Met de gigantische winst van D66, een grote VVD en de verkiezingsnederlaag van de PVV, lijkt de geblondeerde leider zich te realiseren dat er geen plekje voor hem is weggelegd aan de onderhandelingstafel.

“We hadden liever meer gehad, maar dit is nog steeds een prachtig resultaat”, zo tempert Wilders de teleurstelling. “Ik denk dat er geen ruimte voor ons is in de coalitie. Maar ook vanuit de oppositie zullen wij het stevige en forse PVV-geluid laten horen. Ik heb daar veel energie voor en veel zin in.”

Daarnaast feliciteerde Wilders VVD-leider Mark Rutte en D66-lijsttrekker Sigrid Kaag. Ook Forum voor Democratie kon rekenen op een complimentje van de oppositieleider. “Ze hebben het goed gedaan. Maar ook Forum en die één miljoen kiezers die op de PVV hebben gestemd verdienen een felicitatie.”

Met deze verkiezingsuitslag lijkt ook de PVV-leider zich te realiseren dat zijn partij wederom verbannen wordt richting de oppositiebankjes. Geert Wilders is en blijft een kleurrijke politicus. Er valt altijd wat met hem te beleven. Wilders is mijns inziens echter voorspelbaar geworden. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de drie debatten die hij met Mark Rutte heeft gevoerd tijdens deze campagne. Beide heren grossierden in vaste riedeltjes. Geert Wilders zal nooit bij de gevestigde orde horen, maar hij is wel bij het meubilair van de Tweede Kamer gaan horen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook