Geert Wilders wil dat Rutte vertrekt en nieuwe verkiezingen

Geert Wilders tijdens het formatiedebat. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders tijdens het formatiedebat. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

PVV-leider Geert Wilders heeft het helemaal gehad met Mark Rutte. Tijdens het debat over de uitgelekte formatieaantekeningen stak een getergde Wilders direct van wal. Hij diende direct een motie van wantrouwen in tegen de VVD-leider. Wilders riep Mark Rutte op te vertrekken en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Eindelijk is het langverwachte debat over de uitgelekte formatieaantekeningen losgebarsten. Na een week vol chaos moet er duidelijk worden wie er verantwoordelijk was voor de aantekening ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, en wat er exact mee bedoeld werd.

Vorige week zei VVD-leider Mark Rutte niet over Pieter Omtzigt gesproken te hebben. Dat deed hij tegenover de NOS. “Ik heb vanavond nog contact gehad met Sigrid Kaag hierover. Ook namens haar kan ik zeggen dat wij het niet hebben gehad over Pieter Omtzigt”, zo verklaarde de VVD-bewindsman.

Vandaag verschenen echter nieuwe formatiedossiers. Uit deze stukken blijkt dat Mark Rutte wel degelijk over Pieter Omtzigt heeft gesproken. “Je moet wat met Omtzigt: minister maken.”

Tijdens het debat in de Tweede Kamer benadrukte Rutte naar eer en geweten te hebben geantwoord. De VVD-bewindsman gaf aan niet gelogen te hebben, maar zich de kwestie ‘verkeerd te hebben herinnerd’.

Oppositieleider Geert Wilders ging echter niet akkoord met deze verklaring van Mark Rutte. De PVV-leider wil dat Rutte vertrekt en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. “Rutte was het dus. Hij heeft keihard gelogen. Ollongren gaf ons een kijkje in de keuken van de politieke maffia”, foeterde een getergde Geert Wilders. Om zijn woorden kracht bij te zetten, besloot Wilders direct een motie van wantrouwen in te dienen.

Het begint er steeds slechter voor Mark Rutte uit te zien. Momenteel steggelt de Tweede Kamer over het feit dat Rutte om half acht ’s ochtends via-via te horen heeft gekregen, dat de naam van Omtzigt in het verslag stond. Eerder dan alle andere Kamerleden. Deze gehele kwestie lijkt niet meer goed te komen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook