Geert Wilders wil dat Rutte vertrekt: ‘We hebben een leugenaar als premier’

PVV-leider Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers PVV-leider Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Geert Wilders heeft het helemaal gehad met Mark Rutte. De PVV-leider heeft geen vertrouwen in de huidige kabinetsformatie, zolang Mark Rutte nog premierskandidaat is. Wilders heeft bij informateur Herman Tjeenk Willink gepleit voor het vertrek van de VVD-bewindsman en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. De oppositieleider is ervan overtuigd dat dit de snelste manier is om een nieuwe regering te realiseren. 

De fotoblunder van Kajsa Ollongren en de daaropvolgende ‘nacht van Omtzigt’, heeft politiek Den Haag behoorlijk op z’n kop gezet. Het vertrouwen in demissionair minister-president Mark Rutte is tot het absolute dieptepunt gedaald. 62 procent van Nederland gaf na het inmiddels beruchte formatiedebat aan, dat ze de VVD-bewindsman liever kwijt dan rijk zijn.

Datzelfde geldt voor vrijwel alle politieke partijen. Stuk voor stuk gaven ze te kennen dat het vertrouwen in Mark Rutte een flinke deuk heeft opgelopen. De demissionaire premier kreeg dan ook een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring aan zijn broek. Laatstgenoemde motie werd door de Tweede Kamer aangenomen. Ondanks de aangenomen motie van afkeuring hoeft Mark Rutte niet te vertrekken. Hij gaf direct aan door te willen gaan als minister-president van Nederland.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doe een donatie aan The Politics Post!

Inmiddels is PvdA-coryfee Herman Tjeenk Willink aangesteld als nieuwe informateur. Hij moet de eerste stappen richting een nieuw kabinet in goede banen leiden. Daarnaast heeft hij de opdracht meegekregen om het beschadigde vertrouwen te herstellen. Een immense klus waarvan alleen de toekomst zal uitwijzen of Tjeenk Willink hierin zal slagen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver ziet het voorlopig nog niet gebeuren. “GroenLinks heeft aangegeven geen vertrouwen te hebben in Mark Rutte en het is aan de informateur hoe we verdergaan”, vertelde Klaver aan RTL Nieuws na zijn gesprek bij Herman Tjeenk Willink.

Ook PVV-leider Geert Wilders ziet de vorming van een nieuw kabinet niet snel gebeuren. Vandaag was de oppositieleider aan de beurt om in gesprek te gaan met Herman Tjeenk Willink. Zijn eisen zijn helder: Wilders wil dat Rutte de deur van het Binnenhof definitief achter zich dichttrekt. “Ik ga natuurlijk wel pleiten voor het voorgoed verwijderen van de heer Rutte als premierskandidaat in Nederland”, liet Wilders weten aan de Telegraaf.

“De verhoudingen zijn totaal verziekt. We hebben een leugenaar als premier die bovendien een Kamerlid heeft proberen weg te werken. Ik denk dat als we nieuwe verkiezingen uitschrijven dat Nederland dan eerder een stabiele regering krijgt, om alle problemen die er momenteel zijn op te lossen. Daar ga ik voor pleiten. Ik hoor wel wat de informateur daarvan vindt.”

Inmiddels heeft Geert Wilders zijn brief overhandigd aan informateur Herman Tjeenk Willink. In deze brief openbaart de oppositieleider zijn wensen aan de informateur. Voor het gemak deelde hij nog even mede dat de Nederlandse politiek ‘corrupt’ is. Toch sluit Wilders een nieuw kabinet met Mark Rutte als opperhoofd niet geheel uit. “Mocht er niettemin een kabinet Rutte IV ontstaan dan zal de PVV dat kabinet vanaf de eerste dag compromisloos en met passie en met overtuiging politiek bestrijden.”

De argumenten die Geert Wilders aanhaalt zijn begrijpelijk en terecht. Er is immers te veel gebeurd. Het is echter de vraag of nieuwe verkiezingen de snelheid van een nieuw te vormen kabinet ten goede zal komen. Verkiezingen organiseren in coronatijd is een zware klus. Het zal mij benieuwen of we door nieuwe verkiezingen daadwerkelijk sneller een nieuwe regering krijgen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook