Geert Wilders zet Mark Rutte op zijn plek

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

De verkiezingscampagnes van alle politieke partijen draaien op volle toeren. Politici zijn niet meer van de beeldbuis af te slaan. In dat kader gaf PVV-leider Geert Wilders een groot interview aan het Algemeen Dagblad. Daar plaatste Wilders een frontale aanval op demissionair minister-president Mark Rutte. De oppositieleider deed echter ook een handreiking. Zo sluit hij regeringsdeelname met de VVD van Mark Rutte niet meer uit.

Met nog maar een week voor de verkiezingen draaien de bijbehorende campagnes op volle toeren. Alle politieke partijen zetten hun beste beentje voor om een goed verkiezingsresultaat neer te zetten. PVV-leider Geert Wilders doet dat door traditiegetrouw de aanval in te zetten op demissionair minister president Mark Rutte.

Geert Wilders steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag minister-president van Nederland wil worden. Voor hem is echter nog belangrijker dat zijn PVV zal meeregeren in een volgend kabinet, als zijn partij erin slaagt om veel zetels binnen te slepen. “Het liefste word ik premier. Maar als de VVD de grootste wordt en wij komen in het kabinet, blijf ik in de Tweede Kamer”, zegt Wilders daarover in het Algemeen Dagblad.

Of de PVV ook daadwerkelijk in het nieuwe kabinet zal komen, blijft echter nog maar de vraag. Demissionair minister-president Mark Rutte heeft al meerdere malen te kennen gegeven dat hij de PVV wederom zal uitsluiten. Wilders denkt er het zijne van. “Dat is echt geen gelopen koers, geloof me. Het is ondemocratisch al voor de verkiezingen een grote partij uit te sluiten. Rutte levert de VVD-kiezers dan uit aan de Jesse Klavers, Lilianne Ploumens en Sigrid Kaags van deze wereld.”

Een van de redenen waarom de VVD-bewindsman de partij van Geert Wilders stelselmatig uitsluit, is de minder-Marokkanen-uitspraak van de PVV-leider. Wilders heeft daar echter een broertje dood aan. “Kom daar bij mij niet meer mee aan. Het was Mark Rutte die over de Turken op de Erasmusbrug in Rotterdam ‘pleur op’ zei. En dan zegt hij ook dat ik de rechtsstaat niet serieus zou nemen. Nou, sinds de toeslagenaffaire is Rutte wel de laatste die het woord rechtsstaat in de mond mag nemen.”

Stevige woorden van de oppositieleider. Toch sluit Wilders niet uit dat hij met de VVD in zee gaat om het land te besturen. In het verleden liet Wilders regelmatig weten dat zijn partij niet zal deelnemen aan een nieuw kabinet, als Mark Rutte daarvan premier is. Wilders doet op dat punt flink wat water bij de wijn. Hij is van mening dat de drie grootste partijen na de verkiezingen met elkaar moeten regeren, zo blijkt uit het AD-interview.

Volgens de peilingen zijn dat momenteel de VVD, PVV en het CDA. Dit voorstel van Geert Wilders kan zelfs op steun rekenen uit onverwachte hoek. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond vindt 58 procent van de VVD’ers dat er samengewerkt moet worden met de PVV, mits Wilders erin slaagt om zijn partij groot te maken. Of Mark Rutte ook daadwerkelijk naar zijn eigen achterban zal luisteren, blijft natuurlijk maar de vraag. Hij heeft de PVV al eens eerder uitgesloten en het zal mij niks verbazen als hij datzelfde kunstje weer zal flikken. Ongeacht wat de meerderheid van de VVD’ers daarvan zullen vinden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook