Geert Wilders ziet liever nieuwe verkiezingen dan Tjeenk Willink

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Verschillende politieke kopstukken hebben negatief gereageerd op de aanstelling van Herman Tjeenk Willink. De PvdA-coryfee is vanochtend voorgedragen als nieuwe informateur. Tjeenk Willink moet de vastgelopen kabinetsformatie weer op de rails zien te krijgen. Geert Wilders staat echter niet te springen om de komst van een nieuwe informateur. De PVV-leider ziet liever nieuwe verkiezingen. 

Vanochtend werden alle politieke kopstukken door Kamervoorzitter Khadija Arib uitgenodigd voor een gesprek in de Rooksalon. Alle fractievoorzitters kwamen bij elkaar om een nieuwe informateur aan te wijzen. Volgens D66-leider Sigrid Kaag moest de nieuwe informateur onafhankelijk zijn en op voldoende afstand van politiek Den Haag staan. Inmiddels is PvdA-coryfee Herman Tjeenk Willink voorgedragen als nieuwe informateur. Vanmiddag zal tijdens een debat in de Tweede Kamer duidelijk worden of Tjeenk Willink daadwerkelijk de kabinetsformatie als nieuwe informateur vlot mag trekken.

Niet iedereen staat echter te springen om de komst van Herman Tjeenk Willink. PVV-leider Geert Wilders zou liever nieuwe verkiezingen zien. “Ik vind dat we voor nieuwe verkiezingen hadden moeten gaan”, zei de oppositieleider voor de camera’s van het Algemeen Dagblad. “Het is denk ik in het landsbelang om zo snel mogelijk een nieuwe regering te krijgen. Volgens mij gaat dat sneller als je de kiezer opnieuw laat stemmen.”

Ook Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet ziet het niet in Herman Tjeenk Willink zitten. “Het eerste wat we na de verkiezingen doen, is onszelf muilkorven en iemand anders dan maar weer de macht geven. De Kamer neemt zichzelf totaal niet serieus. Wat heeft dit met democratie te maken?!”, liet Baudet na de bijeenkomst aan het AD weten. Inmiddels heeft de FvD-leider laten weten het liefst een zakenkabinet in het leven te willen roepen.

In tegenstelling tot Geert Wilders en Thierry Baudet, wil SP-leider Lilian Marijnissen de nieuwe informateur wel een kans geven. “De heer Tjeenk Willink heeft wel een goede staat van dienst”, laat Marijnissen aan dezelfde krant weten. “Zeker als het gaat over de rechtsstaat.” Volgens haar is het vertrouwen in de rechtsstaat beschadigd geraakt en moet deze weer hersteld worden.

De hamvraag blijft echter welke partijen nog met Mark Rutte durven samen te werken. De VVD-leider is op z’n zachtst gezegd zwaar beschadigd uit het formatiedebat van vorige week gekomen. Zo kreeg de demissionaire minister-president een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring aan zijn broek. Laatstgenoemde werd door een meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. Hoe je het ook wendt of keert: Mark Rutte zou zomaar eens een sta in de weg kunnen zijn tijdens de vorming van een nieuw kabinet. Zelfs Herman Tjeenk Willink zal deze twijfel niet zomaar weg kunnen nemen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook