Gerd Leers spreekt CDA toe: ‘Ophouden met fluistercampagnes’

CDA-Kamerlid Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/Pieter Omtzigt CDA-Kamerlid Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/Pieter Omtzigt

CDA-prominent Gerd Leers ziet het gedonderjaag bij zijn eigen partij met lede ogen aan. Hij zou graag zien dat er een nieuwe weg wordt ingeslagen. Om dat te bereiken zou volgens Leers Pieter Omtzigt achter CDA-leider Wopke Hoekstra moeten staan, moeten de fluistercampagnes een halt worden toegeroepen en zou er zelfs een bemiddelaar tussen de partijtop en Pieter Omtzigt aan te pas moeten komen.

De verhoudingen binnen het CDA staan al een tijdje op scherp. Na de teleurstellende verkiezingsuitslag, de christendemocraten leverde vier zetels in, besloot voorzitter Rutger Ploum op te stappen. “Feit is dat het totale proces van het afgelopen jaar weerbarstig is geweest. Een lijsttrekkersverkiezing, een lijsttrekkerswissel en een campagne die daardoor pas laat op gang kon komen en niet zonder problemen verliep. Voor die campagne en het hele proces draag ik als voorzitter de eindverantwoordelijkheid. Ik neem deze stap met pijn in mijn hart maar het is van belang dat er verantwoordelijkheid wordt genomen”, liet hij aan het AD weten.

Daarnaast speelt ook nog de kwestie omtrent Pieter Omtzigt. Na een turbulent jaar, waarin de pitbull van het Binnenhof erin slaagde om de deksel van de beerput omtrent de toeslagenaffaire te trekken, raakte Omtzigt oververmoeid. Vorige maand werd duidelijk dat het CDA-Kamerlid te veel hooi op zijn vork had genomen. “Het is de aard van het beestje”, zo omschreef een woordvoerder destijds de situatie aan de Telegraaf.

Vorige week werd duidelijk dat de situatie nog altijd niet is verbeterd. Verschillende partijgenoten van Omtzigt lieten weten zich zorgen over hem te maken. “Hij is echt oververmoeid. Toch wel vervelend als iemand zo uitvalt. Het is moeilijk in te schatten wanneer hij weer terugkomt. In dit soort situaties is druk zetten nooit goed”, zei een partijprominent tegen diezelfde krant.

HP/De Tijd schetste echter een heel ander beeld. Volgens het opinieblad zou de partijtop van het CDA een ‘fluistercampagne‘ tegen Pieter Omtzigt zijn gestart, om hem bewust af te schilderen als labiel. Journalist Ton F. van Dijk haalde een column van Telegraaf-journalist Wouter de Winther aan als voorbeeld. “Het beeld dat ontstaat is dat van een ‘labiel’ politicus. Het directe gevolg van een ‘fluistercampagne’ van de CDA-top richting Omtzigt, zo bevestigt een bron met kennis van de situatie. Immers de informatie waarop De Telegraaf zich baseert kan alleen afkomstig zijn uit de boezem van het CDA en is volgens een andere bron ‘zwaar aangezet’ om Omtzigt zo te beschadigen”, zo was te lezen in HP/De Tijd.

CDA-prominent Gerd Leers ziet de situatie met lede ogen aan. Hij is van mening dat niemand groter is dan de partij. Leers vindt dan ook dat Omtzigt lijsttrekker Wopke Hoekstra actief moet steunen. “Op een gegeven moment wordt er een leider gekozen en met hem kun je het eens zijn of niet. Maar dan ga je ook achter hem staan”, zegt Leers in een interview met het Algemeen Dagblad. “Omtzigt moet een beetje af van het eigen koning willen zijn in de partij, omdat het niet alleen om jou gaat, maar om het geheel.”

Pieter Omtzigt moet echter wel de ruimte krijgen, zo is Leers van mening. Maar om de problemen binnen het CDA op te lossen, is volgens de prominent zwaarder geschut nodig. Bijvoorbeeld de komst van een bemiddelaar. “Ik denk wel dat het een goed idee is. Maar het is meer dan een clash tussen Pieter en Wopke. Een mediator moet verder gaan dan het persoonlijke. Het gaat om een cultuurhouding.”

Het moet volgens Leers maar eens afgelopen zijn met het gedonderjaag bij het CDA. Hij roept zijn partij dan ook op direct te stoppen met de fluistercampagnes. “Er moet even rust komen. Even ophouden met fluistercampagnes. Er moet een groepje vertrouwenspersonen gaan nadenken over welke belangen hieronder zitten. Die moeten in kaart worden gebracht en op een fatsoenlijke manier worden meegewogen. Als dat wordt benoemd en uitgesproken, heb je ook de kans een weg in te slaan met elkaar.”

Hoe er momenteel met Pieter Omtzigt wordt omgegaan is ronduit schandalig. Het CDA zou er inderdaad goed aan doen om zo snel mogelijk de strijdbijl te begraven. Nederland heeft niets aan een instabiele partij tijdens deze coronacrisis. Politici hebben regelmatig de mond vol over ‘landsbelang boven partijbelang’. Dit is hét moment om dat waar te maken.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook