Gert-Jan Segers geeft CDA veeg uit de pan

Gert-Jan Segers. Bron: Screenshot Youtube/ChristenUnie Gert-Jan Segers. Bron: Screenshot Youtube/ChristenUnie

Aangezien het CDA en de ChristenUnie politieke partijen zijn die zijn gebaseerd op het christendom, was het geen geheim deze partijen het op bepaalde standpunten goed met elkaar konden vinden. Die tijden zijn echter voorbij. Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zijn beide partijen van elkaar afgedreven, nadat Wopke Hoekstra aantrad als lijsttrekker.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 barstte de langste kabinetsformatie ooit los. Omdat Mark Rutte de PVV van Geert Wilders al op voorhand had uitgesloten, werd de VVD gedwongen om naar andere partijen te kijken om mee samen te werken. Partijen als VVD, D66, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie onderhandelden er rustig op los.

Nadat het GroenLinks van partijleider Jesse Klaver twee keer was weggelopen van de onderhandelingstafel, sprong de ChristenUnie van fractievoorzitter Gert-Jan Segers in het ontstane gat. Uiteindelijk werd er een nieuw kabinet uit de grond gestampt die bestond uit VVD, D66, CDA en de ChristenUnie.

Het inmiddels demissionaire kabinet bestond dus voor 50 procent uit politieke partijen, die zijn gebaseerd op het christendom. In dit kader was het dan ook logisch dat het Christen-Democratisch Appèl (CDA) en de ChristenUnie het op bepaalde punten goed met elkaar konden vinden.

Toch is er een forse kink in de kabel gekomen. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers heeft in een interview met het Algemeen Dagblad aangegeven, dat de twee partijen verder van elkaar afgedreven zijn. “Het CDA is verder van ons af komen te staan.” Volgens Segers is dat de schuld van lijsttrekker Wopke Hoekstra. “Toen Hugo de Jonge nog lijsttrekker was, stond het CDA dichter bij ons. Het is nu minder sociaal en minder christelijk-sociaal.”

Volgens Gert-Jan Segers is het CDA op bepaalde punten gedraaid sinds de komst van Wopke Hoekstra. De ChristenUnie-leider is van mening dat het CDA ineens ‘minder stellig’ is geworden omtrent onderwijsvrijheid, hoeft het minimumloon niet omhoog en legde Hoekstra vorige week eigenhandig een bommetje onder de WW-uitkering. “Het CDA leek een bondgenoot. Maar Hoekstra heeft dat met één handomdraai teruggedraaid. Ik vind dat een enorme teleurstelling.”

Dat uitgerekend Gert-Jan Segers het hier heeft over een ‘enorme teleurstelling’, werkt natuurlijk een tikkeltje op de lachspieren. Een fors deel van zijn eigen achterban is namelijk teleurgesteld in de ChristenUnie. Zo gaf maar liefst 39 procent van de ChristenUnie-achterban aan dat de partij te weinig van z’n eigen idealen heeft gerealiseerd de afgelopen vier jaar. Bijna de helft, 46 procent, staat zelfs sceptisch tegenover een nieuwe regeringsdeelname.

Aangezien het CDA qua zetelaantallen vele malen groter is dan de ChristenUnie en met een morrende achterban in de maag gesplitst zit, zou Segers er mijns inziens goed aan doen als hij zich enkel en alleen zou bemoeien met zijn eigen partij. Volgens de cijfers is daar namelijk nog wel wat werk te verrichten.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook