Gert-Jan Segers terughoudend over kabinetsdeelname

Gert-Jan Segers. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie Gert-Jan Segers. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie

Het grote formatiespel is eindelijk begonnen. De komende periode moet duidelijk worden welke partijen met elkaar het land gaan besturen. Er zal dus flink wat water bij de wijn gedaan moeten worden. De verkenners zijn momenteel druk bezig met de eerste aftastende gesprekken. Vandaag was het de beurt aan Gert-Jan Segers. De leider van de ChristenUnie voelt er vooralsnog weinig voor om wederom in een nieuw kabinet te stappen.

De stemmen zijn inmiddels geteld en de verkiezingsuitslag is bekend. De politieke partijen weten hoeveel zetels ze tot hun beschikking hebben. Het grote puzzelen is dan ook begonnen. Er moet namelijk een nieuw kabinet uit de grond worden gestampt, die voor de komende vier jaar het land zal besturen. Om dit proces in goede banen te leiden, zijn er twee verkenners aangewezen. Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) ontvangen alle lijsttrekkers voor de eerste aftastende gesprekken.

De lijsttrekkers van de grootste partijen mochten het spits afbijten. Gisteren was het onder andere de beurt aan Sigrid Kaag en Mark Rutte. Tijdens de gesprekken met de verkenners maken de partijen voor het eerst hun wensen kenbaar. Minister-president Mark Rutte maakte duidelijk dat hij een centrumrechts kabinet wel ziet zitten. Hij noemde hierbij JA21, de kersverse partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, als serieuze optie.

“Het zou goed zijn als het kabinet een meerderheid heeft in de Tweede Kamer, maar ook in de Eerste Kamer. Om die reden zouden we ook naar JA21 moeten kijken, ze hebben 7 of 8 senatoren in de Eerste Kamer. Maar we kennen die partij niet, dus dat moeten we even onderzoeken”, liet Rutte weten aan het Algemeen Dagblad.

Een eventuele coalitie met VVD, D66, CDA en JA21, ziet Mark Rutte vooralsnog wel zitten. Toch is dit eventuele kabinet niet de enige optie die door het hoofd van de demissionaire premier spookt. Ook de ChristenUnie ziet hij als serieuze kanshebber. “We willen ook de variant met ChristenUnie echt even onderzoeken, hebben er goed mee samengewerkt.”

Vandaag mocht ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zijn opwachting maken bij de twee verkenners. Dat partij van Segers heeft momenteel vijf Kamerzetels in bezit. Met dit zetelaantal heeft het huidige kabinet wederom een meerderheid in de Tweede Kamer. Fractievoorzitter Segers staat echter nog niet te springen om weer in een nieuw kabinet te stappen. “Het is ingewikkeld geworden met deze uitslag”, zegt hij tegen het AD. “De grootste verantwoordelijkheid ligt bij de grootste partijen. Je moet de rij af. En wij zijn de tiende partij. Ik zou het heel vreemd vinden als ze nu bij ons aankloppen.”

Ondanks het feit dat het huidige kabinet wederom een meerderheid in de Tweede Kamer heeft, belooft het een lastige kabinetsformatie te worden. Het zal ongetwijfeld voor een groot deel tactiek zijn. Iedere politieke partij wil natuurlijk zoveel mogelijk van hun eigen speerpunten terugzien in het regeerakkoord. Ondanks de voortwoekerende coronacrisis, houden de politieke partijen vooralsnog hun kaarten tegen de borst. Het grote vliegen afvangen is officieel begonnen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.