Gommers denkt niet dat Rutte beloftes waar kan maken

Mark Rutte tijdens persconferentie. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Mark Rutte tijdens persconferentie. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Het einde van de coronacrisis is in zicht, maar versoepelingen kunnen nog niet worden doorgevoerd. Dat was de boodschap van demissionair minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van gisteravond. De VVD-bewindsman beloofde per week te bekijken of er versoepelingen gerealiseerd kunnen worden. Ic-arts Diederik Gommers denkt echter dat Rutte zijn beloftes niet kan waarmaken. 

Gisteravond vond de zoveelste persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) plaats. De boodschap was helder. Het einde is in zicht, maar eventuele versoepelingen kunnen nog niet worden doorgevoerd. Terrassen moeten hun deuren nog langer gesloten houden en ook de omstreden avondklok wordt nog altijd niet van tafel geveegd. Alleen de buitenschoolse opvang kon op verlichting van de maatregelen rekenen. Zij mogen vanaf maandag hun deuren weer openen.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

“Iedereen ziet dat de situatie in de zorg nijpend is. Ook omdat het ziekteverzuim na meer dan een jaar schrikbarend hoog is. Mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. Dat is ook logisch met inmiddels meer dan 2500 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan ongeveer 800 op de intensive care. En met ongeveer 160.000 besmettelijke mensen in ons land net zoveel als op de top van de eerste golf. Dat zijn cijfers die we niet zomaar weg kunnen gummen”, zei Mark Rutte.

Wel gaf de demissionaire premier te kennen niet blind te zijn voor de nijpende situatie in de samenleving. De effecten van de strenge coronamaatregelen worden steeds zichtbaarder. Daarom heeft het demissionaire kabinet besloten per week te kijken of er nieuwe versoepelingen mogelijk zijn. “De eerste stap zetten we als we zien dat we over de piek van de derde golf heen raken. Daarbij kijken we naar de dagelijkse ziekenhuisopnames. Als we over die piek heen raken durven we de risico’s van verdere versoepelingen aan. 21 april komt gewoon echt te vroeg. We bekijken het per week”, sprak Rutte de Nederlandse bevolking toe.

OMT-lid Diederik Gommers zet echter zijn vraagtekens bij de woorden van Mark Rutte. Hij denkt niet dat de demissionaire minister-president zijn beloftes waar kan maken. “We kunnen echt niet versoepelen als niet alle 60-plussers gevaccineerd zijn”, zei de ic-arts gisteravond bij Op1. “Wat Mark Rutte belooft kan hij niet waarmaken. De daling van de piek zal pas plaatsvinden in mei. Waarom zegt hij dan dat we het volgende week weer gaan bekijken?”

Lekker dan. De expert twijfelt of de premier zijn beloftes wel kan waarmaken. Het zou echter niet de eerste keer zijn. De combinatie Mark Rutte en beloftes zijn in het verleden niet veel waard gebleken. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst. Laten we hopen dat Diederik Gommers op dit punt er gigantisch naast zit.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook