Gommers dreigt gelijk te krijgen; versoepelingen waarschijnlijk pas in mei

Coronapersconferentie over eventuele versoepelingen. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Coronapersconferentie. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Eventuele versoepelingen van de strenge coronamaatregelen zitten er naar alle waarschijnlijkheid deze maand nog niet in. Dat liet demissionair minister-president Mark Rutte zich vanochtend ontvallen. De VVD-bewindsman zei tijdens de persconferentie per week te zullen bekijken of er versoepelingen kunnen worden doorgevoerd, met 28 april als eerstvolgende eventuele versoepelingsdatum. Deze datum lijkt echter nog te vroeg te komen. 

Het was een sombere week voor iedereen die de strenge coronamaatregelen liever kwijt dan rijk is. Afgelopen dinsdag maakten demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie duidelijk dat het einde van de coronacrisis in zicht is, maar dat er nog geen versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. Alleen de buitenschoolse opvang kon op verlichting rekenen. Zij mogen maandag hun deuren weer openen.

Dat geldt echter niet voor winkels en terrassen. Deze sectoren moeten nog enige tijd hun deuren noodgedwongen gesloten houden. Ook de omstreden avondklok blijft voorlopig gehandhaafd. Volgens Mark Rutte zijn de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnames nog steeds te hoog om te kunnen versoepelen.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

“Iedereen ziet dat de situatie in de zorg nijpend is. Ook omdat het ziekteverzuim na meer dan een jaar schrikbarend hoog is. Mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. Dat is ook logisch met inmiddels meer dan 2500 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan ongeveer 800 op de intensive care. En met ongeveer 160.000 besmettelijke mensen in ons land net zoveel als op de top van de eerste golf. Dat zijn cijfers die we niet zomaar weg kunnen gummen”, sprak de demissionaire premier Nederland toe.

Volgens Mark Rutte is Nederland nog niet over de piek van de derde coronagolf heen. Wel gaf de VVD-bewindsman te kennen niet blind te zijn voor de gevolgen die de strenge coronamaatregelen hebben voor de samenleving. Hij liet weten dat het demissionaire kabinet voornemens is om per week te bekijken of er versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. “De eerste stap zetten we als we zien dat we over de piek van de derde golf heen raken. Daarbij kijken we naar de dagelijkse ziekenhuisopnames. Als we over die piek heen raken durven we de risico’s van verdere versoepelingen aan. 21 april komt gewoon echt te vroeg. We bekijken het per week.”

Nog dezelfde avond schoof OMT-lid Diederik Gommers aan bij NPO-talkshow Op1. Tijdens de uitzending liet de ic-arts blijken grote vraagtekens te zetten bij de woorden van premier Rutte. “We kunnen echt niet versoepelen als niet alle 60-plussers gevaccineerd zijn. Wat Mark Rutte belooft kan hij niet waarmaken. De daling van de piek zal pas plaatsvinden in mei. Waarom zegt hij dan dat we het volgende week weer gaan bekijken?”

Gommers dreigt het momenteel bij het rechte eind te hebben. Waar Rutte tijdens de persconferentie 28 april nog aanwees als eventuele nieuwe versoepelingsdatum, maakte de demissionaire premier vanochtend kenbaar dat nieuwe versoepelingen waarschijnlijk moeten wachten tot volgende maand. “We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen”, zo tekent RTL Nieuws op uit de mond van Mark Rutte. “We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend. Nu staat er met potlood 28 april in de agenda, dat gaat er ook zo weer uit als het dan niet kan. Anders wordt het 3 mei of 6 mei, en als dat niet kan 13 mei.” Verdikkie! Dreigt die Gommers dus weer gelijk te krijgen.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook