Grapperhaus heeft vertrouwen in rustig weekend: ‘Politie en marechaussee staan paraat’

Grapperhaus. Bron: Screenshot YouTube/FvD Ferdinand Grapperhaus.

Minster Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) heeft alle vertrouwen in een rustig weekend. Volgens hem is er nu meer controle op de relschoppers en is zijn vertrouwen in de handhaving groot. Zorgen en angst heeft hij daarom ook niet.

Begin deze week werd Nederland opgeschrikt door verschillende rellen. Op verschillende plekken sloeg de vlam volledig in de pan. Reden hiervoor was de invoering van de avondklok. Na de invoering op 23 januari kwamen dagelijks demonstranten bij elkaar om te protesteren tegen de avondklok.

Verschillende demonstraties sloegen echter om in grootschalige rellen. Een golf van geweld, vernielingen en plunderingen waren het gevolg. Zo werd er een teststraat van de GGD op Urk in brand gestoken, werd in Enschede een ziekenhuis bekogeld en werd in Eindhoven het Centraal Station kort en klein geslagen.

Ook verschillende winkels van ondernemers waren een doelwit. Velen daarvan werden geplunderd en vernield. De schade was enorm. Onderneemster Maaike uit Den Bosch werd het gezicht van de getroffen ondernemers. De kanjers van GeenStijl besloten een crowdfunding voor Maaike op te zetten. Volgens de teller staat het bedrag inmiddels boven de 120.000 euro.

Leger

Verschillende politieke partijen wilden zelfs het leger inzetten om de aanhoudende rellen stevig de kop in te drukken. Ook nieuwe partijen als Code Oranje en JA21 opperden voor de inzet van het leger.

Geert Wilders diende er zelfs een motie over in. Dat deed hij tijdens een debat in de Tweede Kamer eerder deze week. De motie werd door minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) echter ontraden. De motie kreeg dan ook geen steun. Uiteindelijk stemde alleen de partij van Wilders voor de motie.

Dat sommige politieke partijen zelfs voorstander waren voor de inzet van het leger, geeft de ernst van deze rellen aan. De daders worden momenteel opgespoord en berecht. Het doel is om alle schade te verhalen op de daders. Code Oranje pleitte er gister zelfs nog voor om daar een heropvoedingscursus voor de relschoppers en hun ouders bovenop te doen.

Rustig weekend

Minister Ferd Grapperhaus zegt vrijdagmiddag de relschoppers beter onder controle te hebben. Hij verwacht dan ook een rustig weekend, maar durft nog niet volledig uit te sluiten dat het overal rustig zal zijn. “Er zullen altijd en overal mensen zijn die vinden dat ze buiten de samenleving staan. Maar politie en marechaussee staan paraat”, zegt hij tegen De Telegraaf.

De minister maakt zich dan ook geen zorgen voor het komende weekend. “Zorgen en angst heb ik niet. Als ik kijk naar de paraatheid en rust bij de politie heb ik alle vertrouwen”, zei hij daarover.

Grapperhaus denkt dat ‘de boodschap’ goed is doorgedrongen tot de relschoppers. Het feit dat de samenleving zich massaal uitsprak tegen de rellen, noemt hij daarbij als reden. Het is alleen een beetje jammer dat de boodschap pas bij de reljeugd indaalt als het kwaad al is geschied. Prettig weekend!

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook