Grapperhaus wil aantal geweldsmeldingen halveren

Ferdinand Grapperhaus. Bron: Screenshot YouTube/FVD Ferdinand Grapperhaus. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Ferdinand Grapperhaus ziet het geweld tegen hulpverleners toenemen. De demissionaire minister van Justitie en Veiligheid ziet deze zorgwekkende ontwikkeling met lede ogen aan. Om dit probleem te bestrijden, is de CDA-bewindsman voornemens om een werkgroep in te stellen. Binnen vijf jaar wil Grapperhaus het aantal geweldsmeldingen gehalveerd hebben.

Het geweld tegen hulpverleners neemt toe. Dit probleem was echter al bekend voor de coronacrisis. Zo werden ambulancebroeders regelmatig aangevallen tijdens hun werkzaamheden. In 2019 werd zelfs een politieagent in Rotterdam mishandeld. Nadat politieagenten besloten een overlastgevende trouwstoet staande te houden, werd een van de agenten knock-out geslagen. De dader heeft een jaar celstraf gekregen.

De coronacrisis levert geen positieve bijdrage aan deze zorgwekkende ontwikkeling. “Groepen komen naar aanleiding daarvan in opstand en in aanraking met de politie. Bovendien zien we dat de lontjes sinds september met de week korter worden”, zegt een bezorgde Grapperhaus tegen de Telegraaf. Hij noemde de demonstratie in Eindhoven als voorbeeld. “Daar zag je echt heel veel kwaadaardigheid.”

De demissionaire minister van Veiligheid en Justitie constateert dat drugs en andere verdovende middelen, een belangrijke rol spelen bij agressie tegen hulpverleners. “Mensen die spuiten en snuiven leven in een eigen universum en gaan zich misdragen. Hun ongenoegen wordt dan op hulpverleners uitgeleefd.”

Na de grootschalige rellen in januari, is er een grote discussie losgebarsten over het taakstrafverbod. Dit verbod moet ervoor zorgen dat rechters tenminste een gevangenisstraf opleggen aan daders, die zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van geweld tegen hulpverleners. Het taakstrafverbod is echter nog niet van kracht. De effecten van deze maatregel moeten nog worden afgewacht.

Het taakstrafverbod valt echter slecht bij de rechtelijke macht. Rechters verplichten om gevangenisstraffen op te leggen neemt een groot deel van de kwaliteit weg, zo vindt de Raad van de rechtspraak. “Dit wetsvoorstel belemmert de rechter in zijn mogelijkheden om rekening te houden met bijzondere omstandigheden en dus maatwerk te leveren.”

Ondanks het feit dat Grapperhaus geweld tegen hulpverleners ziet toenemen, is dat voor de demissionaire minister geen reden om bij de pakken neer te zitten. Zo is de CDA-bewindsman voornemens een werkgroep in te stellen. Deze werkgroep moet toekomstige daders een spiegel voorhouden. “Binnen vijf jaar moet het aantal meldingen van geweld en agressie zijn gehalveerd.” Waarvan akte!

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.