GroenLinks-fractievoorzitter in Zeist vertrekt na politieke rel

GroenLinks-leider Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver in de Tweede Kamer.

Fractievoorzitter Ronald Camstra van GroenLinks in Zeist is deze week flink in opspraak geraakt. Hij zou meerdere nepaccounts op Facebook hebben gemaakt en ingezet om het politieke debat te beïnvloeden. In totaal zou het hier gaan om vijf nepaccounts. Vandaag besloot hij z’n biezen te pakken.

De meest in het oog springende van de vijf nepaccounts was Noortje van Breukelen. Ze zou wonen in het centrum van Zeist, was volgens haar profiel lerares op een school en als klap op de vuurpijl was ze ook nog eens columnist voor het Zeistermagazine. Deze website valt weer onder de vleugels van GroenLinks-fractievoorzitter Camstra.

Beïnvloeding

Deze trollen zouden door Camstra zijn ingezet om het politieke debat te beïnvloeden. Zo bepleitte Noortje van Breukelen regelmatig dat de Slotlaan, tevens de plek waar ze zelf zou wonen, autovrij moest worden gemaakt. Uiteraard komt deze mening exact overeen met wat GroenLinks vindt. Uiteindelijk is er naar deze Noortje rondgevraagd, maar niemand bleek haar te kennen.

Een oplettende inwoner en tevens beheerder van de Facebookgroep ‘Voor Zeist’, Piet Oskam, vertrouwde het hele zaakje niet. Hij zette al langer zijn vraagtekens bij de accounts en de rol van Camstra. “Dat vermoeden is bij mij anderhalf jaar geleden gerezen in de discussie over de centrumvisie”, legt Oskam uit bij RTV Utrecht. “Toen werd in verschillende Facebookgroepen actief deelgenomen door ene Noortje van Breukelen die op de Slotlaan zou wonen. Het gekke is alleen dat niemand haar ooit gezien heeft. We hebben de teksten van Noortje en Camstra geanalyseerd en de stijl komt honderd procent met elkaar overeen.” Alle accounts zijn inmiddels verdwenen.

Voor Oskam is het echter niet meer de vraag of deze accounts nep zijn. Hij spreekt zelfs niet meer van een vermoeden, maar over een bewezen feit. Volgens hem hebben zelfs taaldeskundigen en ICT-deskundigen zich gebogen over de nepaccounts. “Allemaal fake”, zegt Oskam daarover.

Brief

Afgelopen dinsdag schreef Oskam dan ook een brief naar GroenLinks-fractievoorzitter Ronald Camstra. In de brief riep hij de GroenLinkser op om z’n biezen te pakken. Camstra liet op zijn beurt weten daar niets voor te voelen en ontkende alle aantijgingen. “Dit is allemaal onzin. Ik zie ook al die verhalen en ik vind het vervelend. Het zijn insinuaties en ik heb eigenlijk geen zin om daar in detail op in te gaan. Dat er fake-accounts bestaan weet ik, maar ik heb daar niks mee te maken.”

Vandaag kondigde Ronald Camstra echter zijn vetrek aan. Hij maakt kenbaar dat hij z’n spullen pakt en vertrekt als fractievoorzitter van GroenLinks. “Ik heb altijd veel plezier beleefd aan het raadswerk en we hebben als GroenLinks de afgelopen jaren vele mooie resultaten bereikt”, laat hij weten op de website van de partij. Daarnaast maakte hij kenbaar dat de negatieve reacties hem geen goed hebben gedaan. “Deze kosten mij steeds meer negatieve energie en leiden steeds meer af van het werk als raadslid.”

Zoals Oskam in zijn brief treffend verwoordde: “Op een erg laaghartige wijze is door jou met fake-accounts storend gewerkt op gesprekken over lokale thema’s, die vaak tegelijkertijd in de debatten in de gemeenteraad aan de orde kwamen. Op die wijze is het vertrouwen van burgers in hun volksvertegenwoordigers ernstig beschaamd.” Waarvan akte! Mochten deze aantijgingen op waarheid berust zijn, dan is het wellicht een idee voor GroenLinks om eens kritisch te kijken naar wat voor vlees ze in de kuip hebben. De kiezer heeft immers het recht om te weten naar wat voor soort mensen hun stem gaat. Zeker met de landelijke verkiezingen voor de deur.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook