GroenLinks-raadslid in het nauw vanwege FVD-tweet

Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks

Het Nijmeegse GroenLinks-raadslid Huub Bellemakers ligt hevig onder vuur, vanwege een omstreden tweet die hij plaatste over Forum voor Democratie. Nadat de partij van Thierry Baudet in Nijmegen was geweest om campagne te voeren, plaatste Bellemakers een tweet waarin hij deze bijeenkomst vergeleek met een manifestatie van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zelfs zijn eigen partij viel over de tweet heen.

Het Forum voor Democratie van Thierry Baudet voert als een van de enige partijen een campagne op straat, ondanks de strenge coronamaatregelen. Met de zogeheten vrijheidskaravaan trekt FVD het hele land door om kiezers ervan te overtuigen hun stem uit de brengen op Forum. Op 28 februari streek de vrijheidskaravaan neer in Nijmegen.

Veel mensen zijn echter geen fan van Forum voor Democratie of Thierry Baudet en hebben dan ook veel kritiek op die partij. Je kan echter ook volledig uit de bocht vliegen, zoals het Nijmeegse GroenLinks-kandidaat-raadslid Huub Bellemakers. Hij plaatste een bericht op Twitter met een foto van een nazi-bijeenkomst tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Foto van FvD in Nijmegen vanuit een andere hoek. Goed dat ze weg zijn”, schrijft hij in de tweet.

Het kwam de GroenLinkser op een stortvloed aan kritiek te staan. “Het is een ongepaste vergelijking en onnodig”, zegt Bellemakers tegen het Algemeen Dagblad. “Neemt niet weg dat Baudet racistische, antisemitische en ondemocratische uitspraken doet en heeft gedaan en dat dat benoemd moet worden.”

De omstreden tweet ging zo viral dat zelfs GroenLinks-leider Jesse Klaver er lucht van heeft gekregen. In De Gelderlander noemde hij de tweet ‘volstrekt onacceptabel’ en ‘verwerpelijk’. “Het lijkt me zeer terecht dat hij zijn excuses heeft aangeboden. Dit kan gewoon niet, punt.”

Bellemakers heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor de tweet, maar daar is de kous nog niet mee af voor GroenLinks. De Nijmeegse GroenLinks-fractie gaat binnenkort in gesprek met Huub Bellemakers over dit incident. Volgens vice-fractievoorzitter Quirijn Lokker zou deze tweet weleens consequenties kunnen hebben. “Bellemakers was als eerste aan de beurt om bij een wisseling als raadslid aan te treden. Maar het is voor nu nog te vroeg om te kunnen zeggen of dat in zijn geval nu ook daadwerkelijk gaat gebeuren”, zegt Lokker tegen het AD. “We willen van Huub horen hoe hij er zelf op terugkijkt. Fractieleden zullen hun mening geven. Dan komt aan de orde of er wellicht gevolgen zijn voor de positie van Huub.”

Enige hypocrisie is GroenLinks echter niet vreemd. GroenLinks staat namelijk nu op haar achterste benen vanwege een tweet. Maar toen Kauthar Bouchallikht, nummer zeven van de kieslijst, werd gesignaleerd bij een demonstratie waar hakenkruizen te zien waren, was er geen enkele verontwaardiging te bespeuren bij die partij. Klaver zou zich in dit verhaal zelf ook eens stevig achter de oren kunnen krabben.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook