GroenLinks-raadslid kraakt eigen partij: ‘Onveilige werksfeer’

Jesse Klaver en Simion Blom met elkaar in gesprek. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver en Simion Blom met elkaar in gesprek. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks

Het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Simion Blom heeft forse aantijgingen gemaakt richting zijn eigen partij. Volgens hem was er sprake van een ‘onveilige werksfeer’. Het is echter niet de eerste keer dat GroenLinks in opspraak is geraakt. Zo speelde in het verleden de rel omtrent Kauthar Bouchallikht. Een aantal dagen geleden vloog ook het Nijmeegse gemeenteraadslid Huub Bellemakers uit de bocht met een tweet over Forum voor Democratie.

De verkiezingscampagne van verschillende politieke partijen draait op volle toeren. Bij sommige partijen verloopt deze echter niet vlekkeloos. Zo heeft GroenLinks al een aantal forse deuken opgelopen. Zo slaagt de partij van Jesse Klaver er maar niet in om boven de veertien Kamerzetels uit te komen die GroenLinks op dit moment heeft.

Naast de tegenvallende peilingen lijkt het ook binnen de partij steeds meer te knetteren. Zo werd Kauthar Bouchallikht op nummer negen van de kieslijst gezet. Daarna kwam de politica meerdere keren in opspraak. Zo bleek zij een bestuursfunctie te bekleden bij FEMYSO. Deze organisatie zou warme banden onderhouden met het omstreden moslimbroederschap.

Vrij snel daarna ontstond er weer ophef omtrent Bouchallikht. Webblog GeenStijl vond een foto van de GroenLinks-politica die aanwezig was bij een demonstratie waar antisemitische leuzen te zien waren. Bij deze demonstratie waren hakenkruizen te zien en een spandoek met de tekst ‘stop doing what Hitler did to you’.

Een aantal dagen geleden vloog een volgende GroenLinkser uit de bocht. Huub Bellemakers, kandidaat-gemeenteraadslid in Nijmegen, plaatste een bericht op Twitter over Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet was daar om campagne te voeren voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Bellemakers publiceerde een foto van een nazi-manifestatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Foto van FvD in Nijmegen vanuit een andere hoek. Goed dat ze weg zijn”, schreef hij bij de foto.

Gisteravond diende de volgende rel zich alweer aan. De Telegraaf publiceerde een stuk over GroenLinks-raadslid (Amsterdam) Simion Blom. In een interview met de Nederlandse Vereniging van Raadsleden sprak Blom over een ‘onveilige werksfeer’ binnen de partij. “Ik heb het al te lang voor me gehouden. Ik kwam uit een andere wereld, een aantal witte mensen uit de partij gaven me het gevoel dat ik raar was. Ze zaten te wachten op het moment dat ik zou mislukken. Als ik iets vroeg, werd ik vreemd aangekeken. Als ik een fout maakte, werd ik niet gesteund, maar werd er gelachen.”

Uiteraard wilde niemand van GroenLinks toelichting geven op het verschenen interview. En dat terwijl dit toch serieuze aantijgingen zijn. Wellicht dat ze nog een PR-tekstje moeten fabriceren waarmee ze naar buiten kunnen treden. Na al deze ongeregeldheden kan de vraag worden opgeworpen of Jesse Klaver zijn eigen partij nog wel in de hand heeft. Mijns inziens is dat niet het geval. En hoe wil je het land regeren als je je eigen partij al niet meer volledig onder controle hebt? Het antwoord moge duidelijk zijn.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook