GroenLinks wil onderzoek naar Dion Graus (PVV)

Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat er onderzoek moet worden gedaan door het bestuur van de Tweede Kamer, naar de beschuldigingen van seksueel misbruik die zijn gericht aan PVV-Kamerlid Dion Graus. Volgens NRC Handelsblad heeft Graus zijn ex-vrouw aangezet tot het hebben van seks met zijn beveiligers. Klaver wil dat er een presidium komt die deze aantijgingen moet onderzoeken.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat Dion Graus (PVV) een opvallende verschijning in politiek Den Haag is. Het PVV-Kamerlid staat bekend als een groot dierenliefhebber en neemt het dan ook regelmatig op voor dieren die in nood zijn. Zo was hij een fel tegenstander van het afschieten van dieren in de Oostvaardersplassen.

Twee weken geleden raakte Dion Graus echter opnieuw in opspraak. In een artikel van NRC Handelsblad werd Graus ervan beschuldigd dat hij zijn ex-vrouw zou hebben aangezet tot seks met zijn beveiligers. Volgens het artikel heeft zo’n tafereel zich ook afgespeeld in de fractiekamer van de PVV in de Tweede Kamer.

De vrouw deed eerder aangifte bij de politie. Uiteindelijk besloot ze die aangifte weer in te trekken. De vrouw heeft onlangs nog bewijsmateriaal ingeleverd bij de Rijksrecherche, die de bewijsstukken momenteel bestuderen. NRC Handelsblad heeft deze mogen inzien.

GroenLinks is nu van mening dat de beschuldigingen moeten worden onderzocht door het bestuur van de Tweede Kamer. Afgelopen donderdag pleitte GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg daar al voor. “We kunnen seksueel geweld alleen effectief bestrijden als we heel duidelijk maken dat het onaanvaardbaar is”, zei Buitenweg in een stuk op Facebook. GroenLinks-leider Jesse Klaver is het “100 procent met haar eens”, zo liet hij weten bij televisieprogramma Buitenhof.

“Welk signaal geven wij aan de rest van Nederland als wij niet opkomen voor het slachtoffer? Ik vind dat er een verantwoordelijkheid ligt bij de Tweede Kamer om te onderzoeken of het slachtoffer voldoende is gehoord, en of er voldoende onderzoek naar is gedaan”, voegde Jesse Klaver er nog aan toe.

Volgens de GroenLinks-leider moet er een presidium komen onder leiding van Kamervoorzitter Khadija Arib. “Het presidium moet hier echt goed naar kijken. Wat is hier gebeurd? Op welke wijze is het hier misgegaan? En het allerbelangrijkste is dat we laten merken dat je niet alleen staat als je je mond opendoet.”

Geert Wilders heeft in de Telegraaf al laten weten dat hij de nummer dertien van zijn kandidatenlijst ‘niet voor de bus zal gooien, omdat een krant vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen een stuk naar buiten gooit’.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook