GroenLinks ziet fusie met PvdA als optie

Jesse Klaver op GroenLinks-congres. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver op GroenLinks-congres. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks

Het wil de linkse partijen maar niet lukken om voldoende zetels binnen te halen om het land te besturen. De afgelopen jaren ging het mandaat van de kiezer vooral naar de rechtse partijen. Regelmatig doemt dan ook de discussie op of de linkse partijen niet met elkaar moeten fuseren. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet sluit een fusie met de PvdA in de toekomst zeker niet uit.

GroenLinks is hard op weg om een verkapte liefdesrelatie op te bouwen met de Partij van de Arbeid (PvdA). De linkse partijen hebben het zwaar de laatste jaren. Tijdens de verkiezingen van 2017 kwamen GroenLinks, PvdA en de SP met z’n drieën niet boven de veertig Kamerzetels uit. Als reactie hierop besloten deze drie partijen met elkaar op te trekken. Ze wilden een ‘linkse vuist’ maken tegen grotere rechtse partijen als VVD en de PVV.

Tijdens de vorige verkiezingen werd de PvdA genadeloos afgestraft. Van de 38 zetels bleven er slechts 9 over. De grootste verkiezingsnederlaag in de historie van de rozenpartij. Dit was het gevolg van vier jaar regeren met de VVD van Mark Rutte. Dat hebben de andere linkse partijen natuurlijk ook gezien. Zij willen dat natuurlijk voorkomen. GroenLinks en de PvdA spraken daarom ook af om niet zonder elkaar in een nieuw kabinet plaats te nemen. “Wij willen alleen in een kabinet met andere linkse partijen, in ieder geval de PvdA. Bij voorkeur samen meedoen. En als dat niet lukt, doe je samen niet mee”, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver daar toentertijd over tegen het Algemeen Dagblad.

Tijdens deze verkiezingscampagne gaat de samenwerkingsdrift van GroenLinks nog een stap verder. Zo maakte de partij van Jesse Klaver een verkiezingsposter waar de namen van andere lijsttrekkers op stonden. ‘Meer Lilian, Lilianne, Sigrid en Jesse. Meer GroenLinks’, zo luidt de tekst op de verkiezingsposter. Daarnaast stelde GroenLinks voor om een stembusakkoord in het leven roepen. Het doel hiervan was om op voorhand afspraken vast te leggen tussen de linkse partijen over verschillende onderwerpen als onderwijs, klimaat en het minimumloon.

Als klap op de vuurpijl maakte de nummer twee van de GroenLinks-kandidatenlijst, Corinne Ellemeet, gisteren kenbaar dat ze een fusie met de PvdA in de toekomst wel ziet zitten. “Ik sluit het niet uit. Laten we vooral kijken of het werkt als we elkaar vasthouden als onafhankelijke partijen of dat we in de toekomst zeggen dat het misschien toch nog sterker is als we er één partij van maken”, zei Ellemeet bij Dit is de Dag van NPO Radio 1.

Of een eventuele fusie met de PvdA er ooit zal komen blijft natuurlijk de vraag. Een meerderheid van de PvdA-leden heeft vorig jaar aangegeven niks te zien in een gemeenschappelijke lijst. Er is dus nog een hoop missiewerk te verrichten voor GroenLinks, willen ze in de toekomst een fusie bewerkstelligen. Het is in ieder geval treurig om te zien wat een gebrek aan inspraak met een politieke partij kan doen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook