Groep van twintig man wil alsnog dat Akwasi vervolgd wordt

Akwasi bij DWDD. Bron: Screenshot DWDD/NPO/YouTube Akwasi bij DWDD. Bron: Screenshot DWDD/NPO/YouTube

Een groep van twintig man is nog steeds van mening dat rapper Akwasi zich moet verantwoorden voor zijn agressieve uitlatingen voor de rechter, die hij deed tijdens een Black Lives Matters-demonstratie op de Dam in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie besloot in het verleden Akwasi niet te vervolgen voor zijn uitspraken. Deze groep wil nu een vervolging afdwingen bij het hof.

Veel mensen zullen nog met angst en beven terugdenken aan wat rapper Akwasi heeft gezegd tijdens zijn toespraak op de Dam in Amsterdam. Vorig jaar zomer was daar namelijk een grootschalig Black Lives Matters-protest bezig na de gewelddadige dood van George Floyd in Amerika. Akwasi besloot de microfoon te pakken en hield een minuten durende monoloog.

Akwasi maakte eventjes duidelijk dat hij helemaal niets moest hebben van Zwarte Piet. “Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op z’n gezicht”, zei de geëmotioneerde rapper tijdens zijn speech. Deze uitspraak zorgde voor veel verontwaardiging. Velen zagen dit als een oproep tot geweld, wat strafbaar is. Akwasi werd door het Openbaar Ministerie echter niet vervolgd voor zijn uitspraken, omdat hij al ‘afstand van zijn woorden zou hebben genomen’.

Eind vorig jaar presteerde Akwasi het opnieuw om in opspraak te raken. Tijdens een interview bij NPO Radio 1 werd hij bevraagd over zijn speech op de Dam. Op een geluidsfragment is te horen dat Akwasi boos de studio verliet. Hij zou daarbij de laptop van de presentator hebben meegenomen. Na een halfuur kwam de rapper terug met een simpele mededeling. “Of je wist het gesprek van je laptop waar ik bij ben, of ik formatteer allebei de laptops.” Het incident werd uitgelegd als intimiderend, maar de rapper werd wederom niet vervolgd door het OM.

Toch was er nog een groep van twintig man te vinden die het niet eens waren met beide beslissingen van het Openbaar Ministerie. Deze mensen zijn van mening dat Akwasi zich alsnog moet verantwoorden voor zijn uitspraken in de rechtbank. Volgens advocaat Richard van der Weide is er hier zelfs sprake van rechtsongelijkheid, omdat blokkeerfries Jenny Douwens wel voor het strafbankje moest verschijnen vanwege haar oproep om de snelweg te blokkeren.

“Jenny Douwes verwijderde bovendien de oproep na aandringen van de politie”, zegt de advocaat tegen de Telegraaf. “Akwasi kwam alleen pro forma terug op zijn uitspraak dat hij zwarte Piet ”hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zal trappen” om aan vervolging te ontkomen. Maar hij liet de tekst van de negen minuten durende monoloog op de Dam en allerlei andere agressieve teksten over zwarte Piet op social media staan.”

Daarnaast noemde de advocaat Akwasi zelfs een recidivist, omdat hij volgens hem al sinds 2009 een ‘hetze’ voert tegen Zwarte Piet. Het hof kan het OM dwingen om Akwasi te vervolgen, mochten ze het eens zijn met de aangedragen argumenten. En daar kunnen we het natuurlijk niet mee oneens zijn. Agressieve uitlatingen horen namelijk niet met de mantel der liefde bedekt te worden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook