Grote zorgen over ‘islamiseringsstrategie’ Erdogan

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Volgens een geheime notitie van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) is er sprake van een zorgwekkende ontwikkeling, over de ‘islamitische koers’ die president Erdogan momenteel vaart. De teksten van Erdogan zouden volgens de NCTV zelfs in verband gebracht kunnen worden met de tramaanslag in Utrecht.

Het is al geruime tijd duidelijk dat Nederland op gespannen voet leeft met Turkije. Na de migratiedeal die Mark Rutte in 2015 sloot met president Erdogan, was er geen sprake meer van een warme samenwerkingsrelatie. In 2017 zette Mark Rutte onder meer de Turkse minister van Familiezaken het land uit, noemde Erdogan Nederlanders ‘overblijfselen van het nazisme‘ en heeft de Turkse president aangifte gedaan tegen oppositieleider Geert Wilders, vanwege belediging.

De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) maakt zich nu grote zorgen over de ‘islamiseringsstrategie’ die Erdogan momenteel hanteert. Zijn ‘antiwesterse retoriek’ zouden invloed kunnen hebben op Turken die hier in Nederland vertoeven en een rol spelen in de opkomst van het salafisme. De NCTV spreekt zelfs over een kwestie ‘die de nationale veiligheid zou kunnen raken’. Dat valt te lezen in een geheime nota die in handen is gekomen van HP/De tijd. Volgens het tijdschrift zou Erdogan ‘een bewuste islamiseringsstrategie uitvoeren en ruimte geven aan salafistische, soms jihadistische organisaties, die tevens invloed hebben op Turks-Nederlandse instellingen in ons land’.

Volgens het NCTV zou zelfs de tramaanslag in Utrecht, waar vier dodelijke slachtoffers te betreuren vielen, in verband kunnen worden gebracht met de teksten van Erdogan. Gökmen T. pleegde de aanslag een dag nadat Erdogan een speech hield, waar hij sprak over ‘een oorlog tussen moslims en christenen’. Deze speech hield de Turkse president na de aanslag in het Nieuws-Zeelandse Christchurch.

Een zorgelijke ontwikkeling, zo vinden ook verschillende Kamerleden. Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen heeft vandaag tientallen Kamervragen ingediend gericht aan Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken. “Zojuist set van 35 Kamervragen ingediend voor de minister van Buitenlandse Zaken over gelekt vertrouwelijk NCTV rapport waaruit blijkt dat Erdogan grote invloed heeft op de opkomst van het salafisme in Nederland”, zo maakte ze kenbaar via Twitter.

Oppositieleider Geert Wilders steunt Van Kooten-Arissen hierin. Hij vindt dat de Tweede Kamer onmiddellijk moet terugkeren van reces om een debat over deze kwestie te voeren. “Samen met @FemkeMerel steun gevraagd aan alle collega-fractievoorzitters om het NCTV-stuk over #Erdogan openbaar te maken en de Kamer terug te laten komen van reces voor een plenair debat!”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook