Henk Bleker weg bij PowerField na FVD-openbaring

Henk Bleker neigt naar FVD. Bron: Screenshot NPO/WNL/WNL op Zondag Henk Bleker neigt naar FVD. Bron: Screenshot NPO/WNL/WNL op Zondag

Vorige week gaf CDA-coryfee Henk Bleker aan dat hij zich heeft aangesloten bij Forum voor Democratie. Deze uitspraken kwamen hem duur te staan. Gister werd namelijk bekend gemaakt dat PowerField, waar Henk Bleker algemeen directeur van was, de oud-CDA’er terzijde heeft geschoven. Het bedrijf kan zich niet vinden in de teksten die Henk Bleker in de media te berde heeft gebracht.

Henk Bleker staat natuurlijk bekend als een uitgerangeerde CDA-coryfee. Dat is ook niet zo gek, aangezien Bleker de nodige politieke functies namens het CDA heeft bekleed. Zo werd Bleker in 2010 staatssecretaris van Landbouw in het kabinet Rutte I. Daarnaast was Bleker in datzelfde jaar korte tijd interim-voorzitter van het CDA.

Zoals dat wel vaker met politici gaat, scoorde ook Bleker een leuke baan na zijn politieke carrière. Sinds 2019 bekleedt de oud-CDA’er namelijk de positie van algemeen directeur bij PowerField. Dit bedrijf exploiteert grondgebonden zonneparken. Deze functie was Bleker echter geen lang leven beschoren.

Henk Bleker maakte namelijk vorige week bekend dat hij van het CDA is overgelopen naar Forum voor Democratie. In de Telegraaf verklaarde Bleker de liefde aan de partij van Thierry Baudet. Zo is hij is naar eigen zeggen voor een ‘intelligente Nexit’. “De EU is opgericht voor de voedselproductie, maar inmiddels is Europees landbouwbeleid overgenomen door natuur- en klimaatfanaten. De reacties van Britse boeren na de Brexit zijn veelzeggend: de EU gaf meer lasten dan lusten.”

Wat een weldenkend mens na al het gedonderjaag omtrent Thierry Baudet in godsnaam nog te zoeken heeft bij Forum voor Democratie, is mij een raadsel. Ook Henk Bleker had lange tijd grote twijfels bij de partij, maar is daar inmiddels overheen. “Ik heb een tijd gehad dat ik dacht: komt dat wel goed? Maar uiteindelijk beoordeel ik mensen op wat ik zelf zie en hoor, niet op basis van wat anderen over iemand hebben gezien of gehoord.”

Daar dacht PowerField echter anders over. Nadat Henk Bleker kenbaar maakte op welke partij hij zal stemmen, heeft het bedrijf besloten om haar algemeen directeur opzij te schuiven. ‘De uitlatingen die Bleker recent in de media heeft gedaan zijn volgens het bedrijf in strijd met de visie en waarden van PowerField’, zo tikte de Telegraaf op. ‘Als bedrijf zijn wij dagelijks bezig met het leveren van schone, duurzame energieoplossingen om de klimaatdoelstellingen te behalen. Hier blijven wij ons onverkort voor inzetten’, zo luidt het statement.

Het is uitermate treurig om te moeten constateren dat je bepaalde functies niet meer kan vervullen, als je kritische houding aanneemt tegenover de aanpak van klimaatverandering en de bemoeizucht van de Europese Unie. Deze kwestie staat mijns inziens symbool voor hoe ‘inclusief’ en ‘divers’ de klimaat-bobo’s eigenlijk zijn. Zou Henk Bleker ook terzijde zijn geschoven als hij soortgelijke teksten over de VVD geuit zou hebben? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook