Henk Krol op dreef in Tweede Kamer: ‘Geen reces’

Henk Krol bij WNL op Zondag. Bron: Screenshot YouTube/WNL/NPO Henk Krol bij Omroep WNL.

Als het aan Henk Krol ligt gaat de Tweede Kamer niet met reces volgende week. De Kamer krijgt vrijaf om campagne te voeren vanwege de aankomende verkiezingen. Krol ziet dat echter niet zitten, aangezien er nog tal van problemen moeten worden opgelost. Hij pleit er dan ook voor om gewoon door te blijven werken.

Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur gaat de Kamer vanaf volgende week met reces. Dit reces is zorgt ervoor dat politieke partijen voldoende tijd krijgen om campagne te voeren. Politici gaan het land in en raken in gesprek met de kiezers om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Het reces zou duren tot 22 maart. Een periode van ruim een maand.

Als het aan Henk Krol ligt komt dit reces er echter niet. Volgens hem is het nu geen tijd om politieke zieltjes te winnen, aangezien Nederland nog altijd met de gevolgen van de coronacrisis aan het worstelen is. Er zijn dan ook nog voldoende problemen te bedenken die opgelost moeten worden. Zo pakt de vaccinatiestrategie vooralsnog dramatisch uit, zit de GGD met een gigantisch datalek en zullen zware maatregelen als de avondklok waarschijnlijk nog langer van kracht blijven.

Omstreden maatregel

Daarnaast heeft Krol geen goed woord over voor een nieuwe omstreden maatregel van het kabinet. De overheid wil coronapatiënten die zich niet vrijwillig isoleren gedwongen opnemen in ziekenhuizen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is door het ministerie van Hugo de Jonge aangewezen om deze patiënten op te nemen. Deze maatregel is erg omstreden, omdat dit ook geldt voor mensen waarvan slechts het vermoeden bestaat dat ze besmet zijn met het coronavirus. Ook zij kunnen dan gedwongen worden opgenomen.

Een slechte zaak, aldus Henk Krol. “Dit weekend werden we verrast door een maatregel die onze grondwettelijke vrijheid verder aantast. Het gedwongen opnemen van mensen omdat ze vermoedelijk met corona besmet zijn en niet mee willen werken. Het mocht al, maar nu zijn daarvoor in Groningen vijf bedden gereserveerd met bewaking. Het kabinet zit nu wel erg gedetailleerd aan de knoppen te draaien”, zei hij over deze maatregel in de Tweede Kamer.

Doorwerken

Kortom: er zijn nog voldoende problemen te bedenken die eerst moeten worden opgelost. Deze problemen zouden dan ook de volste aandacht van het kabinet verdienen, aangezien Nederland al een hele poos op slot zit. Volgens Krol is er dan ook geen tijd om een periode vrijaf te nemen voor de verkiezingscampagne. “Het parlement kan zich nu niet permitteren om zo lang met reces te gaan. Hoewel campagne voeren een belangrijk onderdeel is van onze levendige democratische traditie, is het op dit moment niet uit te leggen waarom we het parlementaire werk zo lang onderbreken.”

Krol sloot af door te zeggen dat hij gewoon door wil vergaderen, ook in de verkiezingstijd. En daar heeft Krol natuurlijk het volste gelijk van de wereld. Het is natuurlijk niet te verkopen dat heel Nederland opgesloten zit in een ‘harde lockdown’ en daar bovenop nog eens een avondklok krijgt voorgeschoteld, terwijl politici gewoon lekker campagne gaan voeren en daarbij hun parlementaire werkzaamheden laten liggen. Daar zijn de huidige problemen gewoon nog te groot voor.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook