Herman Tjeenk Willink haalt uit naar media

Herman Tjeenk Willink. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Herman Tjeenk Willink. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Informateur Herman Tjeenk Willink zegt dat demissionair minister-president Mark Rutte nog steeds een belemmerende factor tijdens de kabinetsformatie zou kunnen zijn. Volgens hem is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken. Eerder liet de PvdA-coryfee nog doorschemeren de VVD-leider niet als een sta-in-de-weg te zien. Tjeenk Willink vindt dat de media een onjuist beeld over deze kwestie hebben geschetst. 

Het is weer het oeroude verhaal. Als een (voormalig) politicus iets zegt en zijn uitspraken worden verkeerd geïnterpreteerd, dan is het natuurlijk allemaal de schuld van de media. Vaak komen politici als Thierry Baudet met dergelijke uitspraken op de proppen, maar dit keer is het de beurt aan PvdA-coryfee Herman Tjeenk Willink.

De kersverse informateur moet de vastgelopen kabinetsformatie weer op de rails zien te krijgen. Hij moet het beschadigde vertrouwen herstellen. Bij zijn aanstelling kreeg Tjeenk Willink een belangrijke opdracht mee. Hij moet onderzoeken hoe er een nieuwe bestuurscultuur op poten gezet kan worden. Vele partijen zijn echter van mening dat deze missie sowieso geen kans van slagen heeft als Mark Rutte wederom minister-president van Nederland wordt.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doe een donatie aan The Politics Post!

Herman Tjeenk Willink denkt daar echter heel anders over. De kersverse informateur zegt Mark Rutte niet als een sta-in-de-weg te zien. “Je kunt veel van Mark Rutte zeggen, maar niet dat hij de enige is die deze bestuursstijl draagt. Ook andere fractievoorzitters zijn daar de afgelopen jaren verantwoordelijk voor geweest”, zo tikt de Volkskrant op.

“In de opdracht die de Tweede Kamer mij heeft gegeven wordt geen enkele persoon genoemd. Daarin staat alleen dat de Kamer een andere bestuursstijl wenst. Dat is een veel fundamentelere vraag dan een vraag over personen. Ik vind het moeilijk te accepteren als er wordt gezegd: ‘het deugt allemaal niet’ over iemand die tien jaar premier is geweest van het land”, deelde Tjeenk Willink mede.

Met de staart tussen de benen komt Herman Tjeenk Willink terug op zijn uitspraken. Volgens de kersverse informateur hebben de media zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd. In een schriftelijke verklaring zegt hij dat Mark Rutte nog steeds een belemmerende factor zou kunnen zijn. “In enkele artikelen in de media wordt hieruit de conclusie getrokken: Rutte geen belemmering voor formatie. Die conclusie kan de informateur niet tot de zijne rekenen zolang het tweede deel van zijn opdracht niet is uitgevoerd, te onderzoeken: ‘Of en zo ja onder welke voorwaarden er voldoende vertrouwen tussen partijen bestaat of weer kan ontstaan’.”

Welja, de beschuldigende vinger wordt weer eens richting de media gewezen. Wellicht zou het helpen als de Haagse regentenkliek eens wat meer op hun woorden zouden letten. Of op z’n minst stoppen met praten in termen van vaagheden. Niet meer om de hete brij heen draaien. Zeg gewoon eens waar het op staat. Luid en duidelijk, zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan. Dat zou al een hoop ellende schelen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook