Herman Tjeenk Willink moet kabinetsformatie nieuw leven inblazen

Nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink. Bron: Screenshot YouTube/Kennisbank Directoraat-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink. Bron: Screenshot YouTube/Kennisbank Directoraat-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties

Vanochtend werden alle fractievoorzitters door Kamervoorzitter Khadija Arib uitgenodigd voor een gesprek in de Rooksalon, om een nieuwe informateur aan te stellen. Zojuist is PvdA-coryfee Herman Tjeenk Willink voorgedragen als nieuwe informateur. De hamvraag blijft echter welke partijen het nog aandurven om met Mark Rutte in zee te gaan. Zowel CDA als D66 houden hun kaarten nog tegen de borst.

Alle politieke kopstukken werden vandaag door Kamervoorzitter Khadija Arib uitgenodigd voor een gesprek in de Rooksalon, om een nieuwe informateur aan te wijzen. De kabinetsformatie is tenslotte geflopt en dient weer vlotgetrokken te worden. Volgens D66-leider Sigrid Kaag moest de nieuwe informateur iemand zijn die op voldoende afstand van politiek Den Haag staat. Inmiddels is PvdA-coryfee Herman Tjeenk Willink voorgedragen als nieuwe informateur. Hij moet de kabinetsformatie weer op de rails zien te krijgen.

De grote vraag blijft natuurlijk wie z’n vingers nog aan Mark Rutte durft te branden. Partijen als D66 en het CDA houden nadrukkelijk nog een slag om de arm. De vraag of Kaag nog met Rutte in een kabinet wil stappen, vond de D66-leider ‘voorbarig’. “Ik heb opgeroepen tot bezinning. We hebben nu ook een informateur nodig die gaat helpen het vertrouwen te herstellen”, zei de oud-diplomate tegen het Algemeen Dagblad. Ook het CDA wil nog geen keihard standpunt innemen.

Gert-Jan Segers was in tegenstelling tot D66 en het CDA, echter niet te beroerd om zijn mening te geven. Nadat de leider van de ChristenUnie stevige kritiek om zijn oren had gekregen van zijn eigen jongerenafdeling, maakte hij vorig weekend duidelijk geen zaken meer met VVD-leider Mark Rutte te willen doen. “Dat er was gesproken over een ‘functie elders’ voor Pieter Omtzigt was voor onze fractie al niet te verteren. Er werd hardop gefantaseerd over hoe je een kritisch en vasthoudend Kamerlid weg kunt krijgen. Dat is niet één incident, maar een uiting van een dieper liggend probleem, van een cultuur die niet deugt, van macht die geen tegenmacht duldt. Daar kwam deze week bij dat Rutte heeft gelogen: hij had wél over Omtzigt gesproken, terwijl hij dat eerder ontkende”, zei Segers tegen het Nederlands Dagblad.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen deelt de mening van Segers. Bij WNL op Zondag riep ze andere partijen op een helder standpunt in te nemen. “Het zou de komende tijd moeten gaan over wie deze VVD, met deze Mark Rutte, aan een meerderheid zou helpen. De SP zal dat in ieder geval niet gaan doen. Ik vind het wél heel goed dat Gert Jan Segers duidelijkheid verschaft, ik zou juist andere partijen op willen roepen om dat ook te doen.”

Opvallend is dat uitgerekend JA21 de deur op een kier houdt. De nieuwe partij van fractievoorzitter Joost Eerdmans brandde Mark Rutte tijdens het formatiedebat compleet af. Daarnaast steunde de nieuwe partij zowel de motie van afkeuring, als de motie van wantrouwen. Desalniettemin sluit Joost Eerdmans een samenwerking met Rutte niet op voorhand uit. “De deur staat niet open, maar de deur is ook niet dicht”, zo liet de JA21-voorman aan Telegraaf-journalist Alexander Bakker weten.

Ergens is het logisch dat Joost Eerdmans de deur op een kier houdt. De VVD is namelijk de grootste en tevens enige partij die JA21 een plekje aan de onderhandelingstafel gunt. Zonder de VVD kan de nieuwbakken partij fluiten naar kabinetsdeelname.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook